Nicola Sturgeon er førsteminister i Skottland. En video hvor hun hylles av barn skaper reaksjoner. Foto: Fraser Bremner /Pool/ REUTERS
annonse
annonse

En video hvor barn hyller den politiske ledelsen håndtering av Corona-krisen måtte slettes etter sterke reaksjoner.

Videoen ble lagt ut på Twitter av Scottish Television (STV), og inneholdt små barn som uttrykte sin takknemlighet til Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon for hennes innsats mot coronaviruset. Sturgeon er leder av det skotske nasjonale partiet (Scottish National Party, SNP).

Les også: Skotsk finansminister sparket etter «hyggemeldinger» til ung gutt

annonse

STV er en franchise underlagt ITV, og er en kommersiell aktør som konkurrerer med statlige BBC. Litt som TV2 i Norge, altså.

Barna skal ifølge Edingburg Live ha sagt:

«Skotske barn vil si tusen takk til Nicola, førsteminister av Skottland. Vi er så takknemlige, takk for at du sørger for at vi er trygge, takk for at du jobber så hardt og er sterk for oss. Takk for at du bryr deg om hvert eneste individuelle liv i Skottland. Tusen takk, Nicola.»

annonse

Den norske journalisten Kathrine Jebsen Moore er bosatt i Edinburgh. Hun skriver på Facebook at «videoen av barn som hyller sin Kjære Leder er flau og upassende», og at «Skottland har dessverre utviklet seg til noe som ligner på en ettpartistat».

Les også: Skottlands regjeringssjef: – Boris Johnsons regjering er farlig

Labour-politiker reagerer

Ian Murray er Skottlands eneste medlem av parlamentet (MP) som representerer Labour-partiet (sosialdemokratene). Han reagerte sterkt på klippet. Murray mener medier bør overvåke myndighetene, ikke bidra til ukritisk hyllest.

Murray er kritisk til de skotske myndighetenes svar på Corona-pandemien, og kritiserer særlig dødsratene på eldrehjem over hele landet. Han stiller også spørsmålstegn ved en «cover up» rundt smitteutbruddet ved en konferanse på et hotell i Edingburgh i regi av sportsgiganten Nike. Murray formulerer det slik:

– Skottland har den femte verste dødsraten i Europa, vi har dobbelt så høye dødstall på pleiehjem sammenlignet med resten av Storbritannia, vi har elendig smittesporing, og vi forsøkte å skjule Nikes tildekking. Hva med at media gjør jobben sin og undersøker? Søte unger, men dette blir helt feil.

annonse

En talsmann for STV sier:

«Vi poster gjerne innhold på sosiale medier som knyttes til historier på STVs hjemmeside. Denne videoen var ikke knyttet til en nyhetssak, hadde ingen kontekst og tilfredsstilte ikke vår høye standard for upartiskhet. Vi har derfor slettet videoen og undersøker hvordan dette kunne skje.»

Sturgeon har selv tidligere brukt skotske barn i kampen mot coronaviruset, som du kan se i videoen nedenfor:

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon