Sjeføkonom i Nordea Kjetil Olsen mener bunnen er bak oss som følge av koronapandemien. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Nordea mener veien tilbake har begynt for norsk økonomi. Banken tror Fastlands-BNP vil få et fall på 6 prosent i 2020 før den vil få høy vekst året etter.

– Bunnen er bak oss, og gjeninnhentingen har begynt. Ledigheten krabber nedover. Forbruket har tatt seg bra opp igjen etter det første sjokket. Men mange næringer er veldig hardt rammet. Folk bruker nå like mye penger, men sammensetningen av forbruket er kraftig endret. Det positive er at vi har begynt igjen, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea til NTB.

Onsdag ble rapporten Nordea Economic Outlook publisert, og Nordea Markets tror økonomien vil se annerledes ut på den andre siden av koronakrisen. Olsen peker på virksomheter som kanskje flytter deler av produksjonen hjem til Norge, turistbedrifter som må satse mer mot hjemmemarkedet og økt digitalisering som har fått seg et kraftig puff som følge av koronapandemien.

annonse
Fall på 6 prosent

I sin rapport spår Nordea at BNP for Fastlands-Norge faller 6 prosent i 2020 og får en høy vekst, anslagsvis mellom 2 og 6 prosent, året etter.

Om gjenåpningen av samfunnet går som planlagt, vil om lag halvparten av fallet i mars være gjenvunnet når sommerferien starter, heter det i rapporten.

Nordea Markets legger til grunn at finanspolitikken vil virke stimulerende også neste år med tanke på regjeringens tiltak som er ventet i slutten av uka. Den nye krisepakken fra regjeringen, fase 3, av krisetiltakene, skal sette hjulene i gang igjen i norsk økonomi.

annonse

– Arbeidsledigheten vil komme betydelig ned og har gjort det delvis allerede. Men ferden derfra er usikker. I hovedsak vil det avgjøres av smitteverntiltak og virusets framferd, sier Olsen.

Større forskjeller

Olsen peker på at arbeidsledigheten likevel ikke vil komme helt ned dit vi var før koronakrisen, og at innhentingen av norsk økonomi vil skape større forskjeller.

– Det vil bli større forskjeller i Norge. Vi må regne med høyere arbeidsledighet enn vi har vært vant med, ganske lenge. Den store majoriteten vil oppleve vesentlig bedre økonomi – og gjør det allerede. De som har mistet jobb og kanskje heller ikke har gjeld (bolig), vil bli de store taperne, påpeker Olsen, som eksemplifiserer med rentenedgangen:

– Tar du en familie som har lånt fem ganger inntekt og har det i gjeld, vil rentenedgangen tilsvare en brutto økning i lønn på 10 prosent. På aggregert nivå vil renteeffekten nulle ut inntektsbortallet.

Ledighet på 4,5 prosent

I mars var arbeidsledigheten på det høyeste nivået siden 1930-tallet da 10,4 prosent av arbeidsstyrken var ledig.

Nordea anslår at arbeidsledigheten vil være på 4,5 prosent ved inngangen av 2021. Ved årsskiftet vil den være om lag 3,5 prosent.

– Uansett hvordan det går, må vi regne med høyere ledighet enn vi har vært vant til ganske lenge. Det gir utsikter til lønnsvekst godt under 2 prosent både i år og neste år, spår Nordea.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon