Skuespillere og musikere m.m. i London ønsker flyktninger velkomne. Foto: Steve Parkins /REX
annonse
annonse

«Soy boys» er et engelsk uttrykk som beskriver noe som ligner på menn, men som mangler absolutt alt som minner om tradisjonell maskulinitet.

Soyagutter er gjerne feminister, lite atletiske, har aldri vært i en slåsskamp,og har ofte uklar seksuell identitet. Alle motargumenter møtes med nazibeskyldninger.

Bakgrunnen for uttrykket er at disse guttene gjerne er veganere, og derfor bytter ut melken med soyamelk når de drikke sin daglige dose kaffe latte. Dette skal angivelig ha svært negativ effekt på mannlig fysikk og libido.

annonse

Les også: Trump-administrasjonen med tiltak mot sensurering av konservative stemmer på sosiale medier

Machomannens siste tidsalder

– Soyamenn er fremtiden, skriver Aftonbladets Jenny Wennberg på lederplass 26. mai.

annonse

Ifølge Wennberg lever vi i machomannens siste tidsalder. Men soyagutten er den «patriarkalske mannsrollens antitese»:

– Han er ikke aggressiv, han er ofte feminist, han er dessuten uinteressert i tradisjonelle mannlige fritidsaktiviteter.

Ifølge Wennberg er uttrykket soyagutt en høyreekstrem oppfinnelse. Og machomenn er som regel høyreekstreme.

– Patriarkatets giftige machomaskulinitet har ikke gitt oss så mye mer enn skytinger, gutter som underpresterer i skolen, et kjønnsdelt arbeidsmarked, menn som diskriminerer og menn som slår kvinner, skriver Wennberg.

Les også: Innvandringskritiske feminister utestengt fra markering mot vold

Patriarkatet

Patriarkatet har også gitt oss ledere som Donald Trump, og Incel-bevegelsen, hevder Wennberg videre. Incel står for «ufrivillig sølibat», og brukes nedsettende om unge menn som aldri har hatt sex, og derfor ender med å hate alle kvinner.

Men nå kommer soyaguttene til redning. En forandret mannsnorm i Sverige kan ha ført til færre forbrytelser, skriver Wennberg.

annonse

Felipe Estrada er kriminolog ved Stockholms universitet. Han sier til Sveriges radio at «en forklaring kan være at menns tradisjonelle, aggressive og maskuline opptreden ikke lenger betraktes som rimelig og attraktivt». Svenske gutter har lært å kontrollere sin oppførsel.

Riktignok har bruk av skytevåpen økt, men det skjer i en «veldig liten krets», ifølge Estrada.

–  At likestillingen ikke har nådd de grupper hvor skytevåpenvolden forekommer er en rimelig tolkning av Estrada, skriver Wennberg.

Les også: Video: Innvandrergjeng mishandler jente i Sverige: «Drep henne wallah»

Soyagutter er fremtiden

Uansett er Wennberg ikke i tvil: Soyagutter er fremtiden.

annonse

– Det er klart at den giftige maskuliniteten som automatisk innebærer undertrykkelse av kvinner og en glorifisering av aggressivitet ikke har noen framtid. Vi har ikke råd til en mannsrolle som fyller fengslene (…) og holder nede kvinnenes lønnsutvikling.

– At høyreekstremister har skapt soyagutten som en tankemodell er derfor utmerket. For selv om soyagutten hates av høyreekstremister, har soyagutten åpenbart, i motsetning til machomannen, en rolle å fylle i samfunnet.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon