MDGs partileder Une Bastholm har sett seg lei på vår nattsvarte egoisme. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

– Jeg vil ikke være hun som sitter mett og svett og peker på 8-10 andre. Det er nettopp det regjeringen gjør når de krever at 8-10 land henter ut barn fra Moria-leiren før det er aktuelt for Norge.

Slik starter Une Bastholm en kronikk i VG som har overskriften: Vår nattsvarte egoisme.

I Moria-leiren sitter «barn uten voksne, uten leker eller trygge fang,» skriver Bastholm.

annonse

– For syv måneder siden sendte den greske beredskapsministeren et brev til Norge. Han ba oss ta imot enslige barn fra Moria. «Vi behøver å handle raskt for å ta hånd om dem, beskytte dem og hindre overgrep», skrev han da. Norges regjering sa nei, og et hovedargument har vært at de heller ønsker en felleseuropeisk løsning.

Les også: Bondevik vil ha Moria-barna til Norge: – Vi kan ikke se på denne lidelsen uten å gjøre noe

Men når EU ikke klarer å bli enige om en felles løsning, må Norge heller følge tolv europeiske land som har «tatt lederskap», mener Bastholm. Hun er sterkt kritisk til at regjeringen setter som betingelse at 8-10 andre land må ta inn barn før Norge gjør det samme.

annonse

– Hvem er vi? Hva står dette landet for? Mener virkelig regjeringen at vi skal si til Hellas at vi kun hjelper til dersom 10 andre land gjør det først? Med all respekt, hva slags ynkelig melding er det, fra et rikt land i hjørnet av Europa?

MDGs partileder mener dette minner om en slags «norsk eksepsjonalisme», som er det motsatte av den internasjonale solidariteten som har gitt oss FN, menneskerettigheter og fred i Europa.

Les også: Moria-leiren har blitt empatiens episenter

Og Norge har tomme asylmottak, påpeker Bastholm. Høyre snakker om om europeisk solidaritet, mens barn venter alene eller med utslitte foreldre i Moria-leiren. De har ventet lenge nok nå, mener MDG-lederen:

– Gjør som over 100 norske kommuner nå ber om. Evakuer barna fra Moria nå!

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon