Opptøyene i Minneapolis fortsatte natt til fredag og en av politistasjonene i byen ble okkupert og påtent av demonstranter. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Nasjonalgarden er utplassert i Minneapolis der det for fjerde dag på rad er opptøyer og protester etter at en svart mann døde under en pågripelse.

Nasjonalgarden er en del av USAs militære reservestyrker og styres av den enkelte delstat.

– Våre styrker er trent for å beskytte liv, bevare eiendom og sikre folks rett til fredelige demonstrasjoner, sier generalmajor Jon Jensen i Nasjonalgarden i delstaten Minnesota.

annonse

Sist gang nasjonalgarden i Minnesota ble satt inn for å håndtere opptøyer var i 2008.

Opptøyene har sin bakgrunn i nok et dødsfall der politiet anklages for rasistisk motivert politivold. Mandag ble 46 år gamle George Floyd lagt i bakken av en hvit politimann utenfor en butikk i Minneapolis. Videobilder viser hvordan politimannen presser et kne mot halsen hans selv om Floyd ikke får puste. Ettersom minuttene går, slutter Floyd å snakke og bevege på seg. Samme dag blir han erklært død.

Alle de fire politifolkene som var til stede, har fått sparken, og det er gitt ordre om etterforskning, noe som er relativt uvanlig i slike saker. Vanligvis blir politifolkene permittert.

CNN-team pågrepet
annonse

Opptøyene etter dødsfallet toppet seg da en politistasjon i byen ble stormet og satt i brann torsdag. En rekke andre bygninger og butikker i både Minneapolis og nabobyen St. Paul er også ramponert og påtent.

Noen timer senere ble et CNN-team som dekket protestene, pågrepet under en direktesending. TV-bildene viser at CNN-reporter Omar Jimenez først blir holdt fast av en politimann, før en annen politimann forteller ham at han er pågrepet.

– Hvorfor er jeg arrestert, sir? spør Jimenez mens de setter håndjern på ham.

En produsent og en kameramann er også pågrepet, skriver CNN. Alle tre ble senere løslatt.

Krav om granskning

Nå krever demokratene i Representantenes hus at justisdepartementet iverksetter en granskning av systematisk politivold mot afroamerikanere i USA.

annonse

Ifølge førsteamanuensis i historie, kultur og politikk, Deborah Kitchen-Døderlein, er protestene et forsøk på å tvinge myndighetene til å stille de fire involverte politifolkene for retten for drap.

Hun er klar på at USA er et samfunn preget av rasisme og fordommer mot svarte, og hun mener det under Donald Trump igjen er blitt mer sosialt akseptert å være åpent rasistisk. Samtidig har sinnet og frykten i en del av den hvite befolkningen økt.

– Fordommene mot svarte gir seg uttrykk i både åpen rasisme, skjult rasisme og privilegier for de hvite. Det at hvite er født med privilegier i USA, er det vanskelig for mange å erkjenne, sier hun.

Sju skutt i Kentucky

Protestene og opptøyene har også spredt seg til flere andre delstater, blant annet til Denver i Colorado, Oakland i California samt Louisville i Kentucky, der sju personer ble skutt og såret torsdag.

Det skjedde i forbindelse med at demonstranter krevde rettferdighet for Breonna Taylor, en ung, svart kvinne som ble skutt av politiet i sitt eget hjem i mars. Politiet skjøt henne åtte ganger under en narkorazzia, men uten at det ble funnet narkotika i leiligheten.

Trump har kritisert ordføreren i Minneapolis og truer med å sette inn militæret.

– Det er en fullstendig mangel på lederskap. Enten må den veldig svake, venstreradikale ordføreren Jacob Frey få orden på sakene, eller så setter jeg inn nasjonalgarden så jobben blir gjort ordentlig, tvitrer presidenten.

Han sier også at han har lovet guvernøren i Minnesota, Tim Walz, full støtte fra militæret, og kalt personene bak opptøyene for «pøbler», som vanærer minnet om George Floyd.

– Blir det trøbbel, kommer vi til å ta kontroll. Når plyndringen starter, begynner skytingen, skriver Trump.

annonse

Minnesotas guvernør lover reaksjoner mot politifolk

Minnesotas guvernør Tim Walz ber om ro i gatene og lover snarlige reaksjoner mot politifolkene som var involvert da afroamerikanske George Floyd døde.

– Jeg forstår at mange har mistet tilliten. Jeg har ikke tenkt å stå her og si, som en hvit mann, hvordan dere skal opptre. Men jeg ber om deres hjelp til å gjenopprette ro og orden, sa Walz på en pressekonferanse fredag.

Han understreket at det er nødvendig at orden blir gjenopprettet for at det skal være mulig å søke rettferdighet i de tilfellene som har forårsaket uroen.

Walz lovte også å ta et oppgjør med den rasemessige ulikheten som ligger til grunn for uroen, men varslet også at delstatens nasjonalgarde blir satt inn for å gjenopprette orden etter tre netter med opptøyer og plyndring i Minneapolis, skriver Reuters.

Uroen og protestene ble utløst av hendelsen mandag da Floyd, en 46 år gammel afroamerikansk mann, døde etter at en hvit politimann hadde holdt ham nede med et kne mot nakken i flere minutter.

Walz ba også om unnskyldning for at et TV-team fra CNN ble arrestert og påført håndjern mens de filmet protestene i nærheten av en politistasjon som torsdag ble satt i brann. Teamet ble senere løslatt.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse