Illustrasjonsfoto: FN / NTB scanpix
annonse
annonse

USA og Storbritannia presset fredag Kina om sikkerhetsloven for Hongkong, trass i Kinas vrede over at saken i det hele tatt er brakt inn for FNs sikkerhetsråd.

Kina er en av de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet, og det gjør det umulig å holde noe formelt møte eller vedta noe overhodet om Hongkong, noe Kina ville se på som innblanding i deres interne affærer.

Men USA og Storbritannia sa at Hongkongs selvstyre, som Kina har garantert for i en FN-registrert avtale, er av internasjonal interesse og tok opp saken under en uformell, videobasert konferanse som Kina ikke kan blokkere.

annonse

– Vi håper den kinesiske regjeringen tenker seg om når det gjelder den alvorlige og legitime bekymringen som forslaget har vakt både i Hongkong og rundt om i verden, sa Storbritannias FN-ambassadør Jonathan Allen.

Kinas ambassadør Zhang Jun slo tilbake og ba USA og Storbritannia straks slutte å blande seg inn i Kinas saker.

Mange i Hongkong frykter at sikkerhetsloven som er vedtatt i Beijing, skal gjøre slutt på mye av friheten de fortsatt nyter etter at den tidligere britiske kolonien ble levert tilbake til Kina i 1997.

annonse

Tilbakeleveringen skjedde i henhold til den såkalte Ett land, to systemer-avtalen mellom Kina og Storbritannia, som ga Hongkong rett til sitt eget politiske system fram til 2047.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon