Demonstrasjon mot Khalifa Haftar i Berlin, Tyskland. Foto: REUTERS /Christian Mang
annonse
annonse

Det siste året har borgerkrigen blitt en lukrativ lekeplass for smuglere, våpenselgere og leiesoldater. Og i kulissene lurer stormaktene.

Borgerkrigen i landet finansieres av en rekke utenlandske sponsorer, skriver Berlingske. Landet er delt i to: Hovedstaden Tripoli kontrolleres av den FN-godkjente samlingsregjeringen ledet av Fayez al-Sarraj, som av Berlingske beskrives som «dysfunksjonell». Land som Egypt, Saudi-Arabia og delvis Frankrike støtter Khalifa Haftar, som kontrollerer store deler av Libya bortsett fra hovedstaden.

Khalifa Haftar. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix

Den internasjonale våpenblokaden kalles for en vits av FN. Kaos og lovløshet herjer, selv eksperter mangler oversikt over hvem som er alliert med hvem.

annonse

Et eksempel: Selv om USA offisielt støttet Sarraj-regjeringen, har president Donald Trump uttrykt sin støtte til Haftar.

Les også: Syrere kriger mot hverandre i Libya

Gaddafi

annonse

Drapet på Muammar Gaddafi i 2011 skapte ikke fred og demokrati, men fullstendig anarki og kaos. EU aner ikke hva de skal gjøre med problemet, annet enn å registrere en voldsom strøm av flyktninger over Middelhavet, som assisteres velvillig av diverse NGOer. Kun de kaotiske tilstandene i Libya virker som en brems på trafikken. Det oljerike landet Libya har dessuten blitt et fristed for terrorister, etter at kalifatet i Syria og Irak falt.

Russland bidrar gjennom Wagner Group med våpen og leiesoldater, de har tatt parti med Haftar. Ifølge US AFRICOM bidrar russerne også med jagerfly:

Og nå kommer Tyrkia og Erdogan på banen. Tyrkiske droner brukes for å hjelpe Tripoli-regjeringen, og skal ha ødelagt russiske våpenlagre. Ifølge den regjeringstro tyrkiske avis Daily Sabah skal 90 prosent av de russiske leiesoldatene blitt jaget på flukt ut av en by som er overtatt av tyrkiske styrker.

Les også: Ocean Viking – Det nye redningsskipet til Leger Uten Grenser

Krigen kan vare i 15 år

FN har lenge advart om at krigen er i ferd med å utvikle seg til en såkalt proxy-krig – en krig som styres av stormakter men utkjempes av stedfortredere. Libya-ekspert Mansour el-Kikhia sier til Al-jazeera:

«Det er et nullsumspill. Hverken Russland eller Tyrkia er villige til å oppgi det det har vunnet i Libya. Jeg er sikker på at hvis Haftar mister mer territorium, vil også Egypt blande seg inn. Det er en katastrofe. Denne krigen kan fortsatte i 15-20 år til.»

annonse

FN melder 2. juni at det skal være enighet om å gjenoppta samtaler om våpenhvile. «Ifølge FN skal samtalene dreie seg om en «humanitær våpenhvile». De beskrives som et viktig skritt mot en varig våpenhvile, og skal sikre at myndighetene kan bruke kreftene på å håndtere koronautbruddet», skriver NTB. Men samtidig raser kampene rundt Tripoli videre, og få eller ingen eksperter tror på en varig fredsavtale.

Norge deltok med jagerfly under borgerkrigen i 2011 som førte til at Gadaffi ble fanget og lynsjet. Norske jagerflygere fløy 2820 oppdrag og slapp 588 bomber. Daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sa til flygerne at de hadde «levert prestasjoner i verdensklasse».

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon