Tente lys og blomster på åstedet for drapet i Malmö på 15-åringen Jaffar. En gutt til ble skutt, men overlevde. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Operasjon Rimfrost ble startet i november 2019, etter at en 15 år gammel gutt ble skutt og drept i Malmö.

Sverige hadde blitt rammet av en rekke dødsskytinger og sprengninger. Særlig drapet på en kvinne som bar på et spedbarn fikk stor oppmerksomhet.

Med støtte fra politifolk fra andre distrikter, skulle politiet i utsatte områder gjennomføre et krafttak mot gjengkriminaliteten. Ett av de utpekte områdene var Region Mitt (Uppsala, Västmanland og Gävleborg). Blant tiltakene var punktmarkering av 110 personer i det grove kriminelle miljøet. Politiets innsatsleder Daniel Larson er overbevist om at de har forhindret gjengdrap.

annonse

– Vi satt og ventet på neste gjengmord. Jeg er overbevist om at vi, på grunn av Rimfrost, har forhindret minst ett mord, sier Larson til SVT.

Han forteller at de har beslaglagt våpen og vært en plage for de kriminelle. Men SVT får en annen historie fra folk som beveger seg i de kriminelle miljøene:

– Rimfrost er verdiløst, det får dere se når de er ferdige med sin sluttrapport.

annonse

Les også: Malmö: Ekstrainnkalt politi må beskyttes av politiet

Tallenes tale er klar. Politiet har ikke klart å redusere antall skytinger og sprengninger noe særlig. For skytinger med dødelig utfall er utviklingen dyster: De fem månedene før Operasjon Rimfrost ble 12 personer skutt og drept i Region Mitt. Under de fem månedene Rimfrost har pågått har 25 personer mistet livet i skyteepisoder.

15. juni legges Operasjon Rimfrost ned. Innsatsleder Larson er bekymret:

– Slik som kriminaliteten er nå finnes det ingen «quick fix». Det vil ta ti års hardt arbeid fra hele samfunnet om vi skal få en orden på dette.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon