President Donald Trump sier han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

President Donald Trump sier han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene.

Presidenten kaller de voldelige opptøyene i USA for terrorhandlinger og krever at guvernørene må ta tilbake kontroll over gatene ved å sette inn nasjonalgarden.

Hvis ikke, vil han mobilisere det amerikanske forsvaret til å gjøre jobben, sa Trump på en pressekonferanse fra Det hvite hus.

annonse

– Jeg vil sette inn det amerikanske forsvaret og raskt løse problemet for dem. Jeg handler også raskt og besluttsomt for å beskytte vår hovedstad Washington D.C. Det som skjedde i byen forrige natt var en skam, sa han.

Han la til at portforbudet, som gjelder fra klokken 19, kommer til å bli strengt overholdt. Bilder fra hovedstaden viser grupper av demonstranter i gatene etter at portforbudet trådte i kraft og politi som forsøker å spre dem.

Bruker lov fra 1807

Trump tar i bruk en 213 år gammel lov, som gir ham rett til å mobilisere amerikanske soldater for å slå ned på de landsdekkende demonstrasjonene, skriver CNN.

annonse

Den militære politistyrken kan komme fra Fort Bragg i North Carolina eller Fort Belvoir i Virginia og kan ankomme Washington på få timer.

Presidenten viste til at «tusenvis av tungt bevæpnede soldater, militært personell og politibetjenter» blir sendt til hovedstaden for å stoppe «opprør, vandalisme, plyndring, overgrep og den hensynsløse ødeleggelsen av eiendom».

– De som truer uskyldige mennesker og eiendom vil bli pågrepet, tiltalt og idømt lovens strengeste straffer. Jeg vil at dem som organiserer denne terroren skal se at de kommer til å bli idømt strenge straffer og måtte sone lange dommer i fengsel, sa presidenten.

Kritikk på Twitter

Talen mandag kommer etter dager med demonstrasjoner mot politivold og rasisme som har eskalert til voldelige opptøyer og sammenstøt med politiet.

Samtidig som presidenten talte fra Det hvite hus, ryddet politiet gatene utenfor for demonstranter ved bruk av tåregass.

– Vi kan ikke tillate at fredelige demonstrasjoner drukner i voldelige opptøyer, sa Trump.

annonse

Han har blitt kritisert for å ikke offentlig å kommentere krisen de siste dagene. Trump har brukt Twitter til å kalle demonstranter for anarkister og angripe guvernører som etter hans syn ikke har slått hardt nok ned på demonstrasjonene.

Besøkte kirke

Minutter før Trump talte, ryddet politiet og nasjonalgarden unna hundrevis av fredelige demonstranter fra Lafayette Park, som ligger på andre siden av gaten fra Det hvite hus.

Demonstrantene ble spredt for at Trump etter talen kunne gå gjennom parken til St. John’s Episcopal Church, kjent som «presidentenes kirke». Kirken ble brannskadd i en av demonstrasjonene de siste dagene. Men en bibel i hånden, lot presidenten seg fotografere foran kirken.

Opptrinnet gikk ikke upåaktet hen, og New Yors borgermester Andrew Cuomo påpekte at Trumpe «brukte militær makt for å presse bort fredfulle demonstranter slik at han kunne få en fotomulighet ved kirken».

– Det er i bunn og grunn bare reality-TV for denne presidenten, tvitret Cuomo.

Også Joe Biden, som trolig blir Demokratenes kandidat i høstens presidentvalg, langet ut mot Trump for å bruke det amerikanske militæret mot det amerikanske folket.

Guvernører motsetter seg Trumps trusler om militærbruk

President Donald Trump møter motstand etter å ha truet med å mobilisere det amerikanske forsvaret hvis ikke landets guvernører får kontroll på demonstrasjonene.

Illinois’ guvernør J.B. Pritzker avviser at «føderale myndigheter kan sende soldater inn i delstaten» og sier fredelige demonstranter har rett til å uttrykke sin mening.

Pritzker hevder Trump prøver å flytte fokuset bort fra hans «katastrofale» håndtering av koronapandemien i landet.

– Nå ser han en mulighet på grunn av urolighetene som har oppstått etter uretten som ble gjort mot George Floyd, sier Pritzker til CNN.

Truer med maktbruk

I en tale fra Det hvite hus mandag omtalte Trump seg som «presidenten for lov og orden». Samtidig ble demonstranter fjernet ved bruk av tåregass like utenfor presidentboligen.

I den samme talen truet Trump med å sette inn det amerikanske forsvaret dersom ikke guvernørene i landets delstater straks gjenopprettet orden i byene.

annonse

– Jeg vil sette inn det amerikanske forsvaret og raskt løse problemet for dem, sa Trump.

«Brautende oppførsel»

Også guvernøren i delstaten Washington, Jay Inslee, reagerer på trusselen fra Trump. I en uttalelse fra den demokratiske guvernøren heter det at Trump «gjentatte ganger har vist at han er ute av stand til å styre og ikke vist annet enn en falsk og brautende oppførsel» så lenge han har sittet ved makten.

– Nå bruker han sine høyeste fullmakter som president i et desperat forsøk på å skjule sin udugelighet. Jeg ber for at ingen soldater eller sivile blir skadd eller drept på grunn av hans skjødesløshet, uttaler Inslee.

I sentrum av Seattle har det de siste dagene vært voldelige opptøyer og vandalisme etter at George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis sist uke.

Nei til nasjonalgarden

I nabodelstaten Oregon sier guvernør Kate Brown at hun ikke kommer til å sette inn nasjonalgarden for å dempe de voldelige demonstrasjonene i Portland.

Hun peker på at det ikke er nødvendig og «nøyaktig det president Trump vil».

Trump kalte tidligere mandag landets guvernører for «svake» og mente de burde slå hardere ned på demonstrasjonene.

Minst 5.600 pågrepet i demonstrasjoner i USA

De voldsomme demonstrasjonene i kjølvannet av George Floyds død har ført til minst 5.600 pågripelser i amerikanske byer.

Det viser en opptelling nyhetsbyrået AP har gjort basert på pressemeldinger fra ulike politiavdelinger, Twitter-meldinger og rapporter i mediene.

Demonstrasjonene startet etter at Floyd døde 25. mai i Minneapolis. Han døde av kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen etter at en politibetjent presset den afroamerikanske 46-åringen i bakken i flere minutter. Det skjedde selv etter at Floyd sa han ikke fikk puste og sluttet å bevege seg. Betjenten er siktet for drap.

Pågripelsene har kommet i takt med at demonstrasjonene har blitt mer og mer voldelige, og etter at president Donald Trump har bedt lokale myndigheter bli tøffere mot demonstrantene.

I Minneapolis har 155 personer blitt pågrepet. I storbyene er tallet enda høyere, med nærmere 800 i New York og mer enn 900 i Los Angeles.

Mayweather betaler George Floyds begravelse

Bokselegenden Floyd Mayweather skal betale kostnadene tilknyttet begravelsen til George Floyd, som døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis sist uke.

Mayweather har personlig vært i kontakt med Floyds familie, ifølge Leonard Ellerbe, som er sjef i Mayweather Promotions.

Bokselegenden, som var verdensmester i fem ulike vektklasser og vant alle sine 50 profesjonelle boksekamper, tilbød seg å dekke kostnadene for begravelsen, og familien takket ja.

– Han vil sikkert bli sint på meg for at jeg forteller dette, men ja, han skal definitivt betale for begravelsen, sa Ellerbe til ESPN mandag.

Begravelsen vil finne sted 9. juni i George Floyds hjemby Houston.

Det var TMZ som først meldte om Mayweathers tilbud.

Afroamerikanske Floyd døde 25. mai etter at en hvit politibetjent i Minneapolis-politiet under en pågripelse holdt kneet sitt presset mot halsen hans helt til kroppen hans ble livløs, selv om Floyd sa at han ikke fikk puste.

Dødsfallet har utløst store demonstrasjoner og opptøyer over hele USA, og flere sammenstøt mellom demonstranter og politistyrker. Natt til mandag sa president Donald Trump at han vil sette inn militæret om ikke guvernører rundtom i landet får tilbake kontrollen over situasjonen.

Politifolk påkjørt av bil i New York

Et kjøretøy kjørte inn i en gruppe politifolk mandag kveld i Buffalo i New York. Minst to betjenter ble skadd i hendelsen.

Video av hendelsen viser en SUV som kjører fort gjennom et kryss like etter at politiet har pågrepet en mann i forbindelse med demonstrasjoner i byen.

Politifolkene forsøker å løpe unna bilen, men flere blir truffet. De er fraktet til legevakt og tilstanden skal være stabil.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon