Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Omar Samy Gamal fra Sosialistisk Venstreparti er mangfoldsbyråd i Oslo. Han krever en unnskyldning av Erna Solbergs. Hun sa at minoritetsbefolkningen i USA er mer involvert i kriminalitet.

Omar Samy Gamal (SV) er byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– I alle våre land er det minoritetsgrupper som lider under covid-19, og land med mye dårligere sikkerhetsnett gjør at dette blir lettantent, kombinert med en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet, sa Solberg til VG.

Les også: Pris til Antirasistisk senter for bekjempelse av hatefulle ytringer

annonse

Mangfoldsbyråden i Oslo sier til Utrop at Solberg bør ta beklage denne forklaringen ellers blir hun en del av rasismeproblemet.

– Erna Solberg bør si unnskyld for uttalelsene sine. – Opptøyene i USA er en konsekvens av langvarig og dyp strukturell rasisme. Statsministeren bidrar dessverre til å tilsløre hva hele situasjonen dreier seg om. Det er urovekkende fordi vi sliter med alvorlig rasisme også her i Norge.

Etterpå har Erna Solberg på Twitter presisert hva hun mente med sin uttalelse.

annonse

«Formuleringen min er dårlig og rettet til VG. Poenget er at kriminalitetsstatistikken i USA sier dette. Så vet jeg selvfølgelig at det også skyldes at afroamerikanere straffeforfølges mer systematisk enn andre, og at sosiale forhold er vanskeligere og rasistiske holdninger.»

Une Bastholm fra MDG støtter mangfoldsbyrådens kritikk av statsministeren. Hun ble også opprørt over Solbergs uttalelser og skriver på Facebookside at hun heller vil ha en statsminister som fordømmer politiets maktmisbruk.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon