Kinas president Xi Jinping. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Kina, som presses fra stadig flere kanter, legger nå vekk retorikken om «fredelig gjenforening» med Taiwan, og truer med å «smadre» landet hvis de tar skritt i retning av formell uavhengighet.

Stadig mer isolert

Først slapp Kina coronaviruset løs på en hel verden. Deretter haglet skjellsordene og truslene fra Beijing mot land som kritiserte Kinas håndtering av viruset. Herunder ble land advart om stans i leveransen av medisiner, pustemaskiner og smittevernutstyr.

annonse

Mens coronavirus-pandemien herjet i Europa og Nord-Amerika, utnyttet Kina situasjonen til å annektere de omstridte Paracel- og Spratly-øyene i Sør-Kina-havet, fortsette forfølgelsen av uighurminoriteten i Øst-Turkestan (Xinjiang), hamstre europeiske og nordamerikanske bedrifter på billigsalg og ikke minst ta et etterlengtet oppgjør med Hongkong.

Les også: Fem områder hvor konkurransen mellom Kina og USA har blitt hardere etter pandemien

Fem måneder inn i 2020 har Kina derfor rukket å havne i konflikt med store deler av verden, inkludert USA, Canada, Storbritannia og Australia, og finner seg stadig mer isolert på den internasjonale politiske arenaen.

annonse

Kina, som presses fra stadig flere kanter, og som herunder forbereder seg på massive internasjonale reaksjoner på Hongkongs avsluttede selvstyre, frykter nå at Taiwan skal utnytte utenlandsk støtte og sympati til å oppnå større formell uavhengighet, herunder ved å gjenoppta sin observatørstatus i Verdens Helseorganisasjon.

Nervøst Kina

Derfor legges retorikken om «fredelig gjenforening» med Taiwan nå midlertidig vekk. Da Kinas nasjonalforsamling var samlet i slutten av mai, var den sedvanlige henvisningen til «fredelig gjenforening» fjernet i en arbeidsrapport fra regjeringen. Selv om henvisningen senere dukket opp i en årsrapport på tampen av kongressen, vakte den første utelatelsen oppsikt, skriver South China Morning Post.

– Hvis muligheten for fredelig gjenforening tapes, vil Folkets frigjøringshær, sammen med hele folket – innbefattet folket på Taiwan – ta alle nødvendige skritt for å bestemt smadre alle separatistplaner eller -handlinger, sier den kinesiske generalen Li Zuocheng, som med «separatisme» mener formell uavhengighet.

Les også: Coronaviruset: Verdensopinionen samler seg mot Kina

– Dagens Kina er ikke det forrige, skjøre, gamle Kina. Vi lover ikke å gi avkall på bruk av makt, og vi forbeholder oss valgmuligheten til å gjennomføre alle nødvendige tiltak for å stabilisere og kontrollere situasjonen i Taiwan-stredet, fortsetter Li.

Taipei: – Krigstrusler

Siden nyttår har Folkets frigjøringshær avholdt åtte øvelser som simulerer invasjon av Taiwan, hevder Taiwans forsvarsminister Yen Te-fa. Landets tidligere forsvarsminister Andrew Yang Nien-dzu mener at internasjonalt press rundt Hongkong tvinger Kina til å flekke tenner mot utenlandske krefter i Taiwan-spørsmålet.

annonse

– Beijing innser at både Taiwan-spørsmålet og Hongkong-spørsmålet innebærer utenlandsk intervensjon, men i forhold til Taiwan er problemene i Hongkong mer kritiske og presserende, sier Yang.

Les også: Taiwan: I desember ble WHO advart om virussmitte

Taiwan betegner Kinas uttalelser som krigstrusler og dermed som en krenkelse av internasjonal lov. Taiwans befolkning vil aldri velge diktatur eller bøye seg for vold, heter det i en uttalelse fra Taiwans råd for anliggender om Fastlands-Kina.

Beijings åpne avlivning av Hongkongs selvstyre, stikk i strid med kinesiske løfter da Hongkong i 1997 ble overdratt fra Storbritannia, har nemlig fått regjeringen i Taipei til å innse at Kinas foreslåtte «et land, to systemer»-løsning for Taiwan trolig er en bløff, heter det hos South China Morning Post.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon