Illustrasjonsfoto: AP /Michael Varaklas
annonse
annonse

I de siste tre årene har Norge forsøkt å returnere 917 migranter som har ankommet Hellas som førsteland. Det med årsak i Dublin-avtalen. Hellas har kun akseptert 24, men bare tre personer har blitt returnert.

Flyktninghjelpen vil ha stopp i returene.

– Selv om Dublin-forordningen åpner for retur til første land man var innom, er dette ingen plikt. Norge bør foreta en rimelighetsvurdering. Det er meningsløst å ta imot asylsøkere med den ene hånden og returnere folk med den andre, sier senior rådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen, til Aftenposten.

annonse

Les også: Flyktninghjelpen ber europeiske land ta imot asylsøkere fra Hellas

Sosialistisk Venstreparti har flere ganger forsøkt å få Stortinget til å stoppe Dublin-returer til Hellas, men de har aldri fått flertall for et slikt forslag.

– Det er mulig, men ikke et pålegg å sende asylsøkere tilbake. Det sier sitt når Norge, som nesten ikke får en eneste asylsøker, forsøker å presse et land som kneler og er i økonomisk krise, sier Karin Andersen, SVs leder i kommunalkomiteen.

annonse

I 2015 opplevde Europa en stor bølge av migranter

Da vedtok Norge å ta imot 1500 asylsøkere fra Hellas og Italia. Da ble også returene til Hellas stoppet, men i 2017 tok Justisdepartementet opp igjen returene etter Dublin-avtalen. Pål Nesse mener at vi dengang avlastet Hellas og at det burde vi fortsette med.

– Nettopp derfor bør vi være med på et europeisk spleiselag i tråd med flyktningkonvensjonen, sier Nesse.

Les også: SV-topp rasende – forslag om å hente migranter til Norge under koronakrisen ble nedstemt

Nesse er ikke enig at Norge er en humanitær stormakt, kanskje i utenrikspolitikken, men ikke i flyktning- og asylpolitikk.

– Nei. Det er en god merkelapp på norsk utenrikspolitikk ellers. Vi mener det svikter på hva vi gjør i Norge: retorisk og i praktisk politikk, sier han og legger til.

– Dersom vi skal ha legitimitet i den gode humanitære strategien, kan vi ikke ha en helt annen holdning og retorikk på hjemmebane, sier Nesse.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon