- Resett - https://resett.no -

Å kjøpe opp Morgenbladet, er å kjøpe opp pressestøtte

Pressestøttegrossiten Mentor Medier kjøpte 10 millioner i året for bare 40 millioner kroner. Morgenbladet må i så henseende se ut til å være et meget godt kjøp.

Les også: Mentor Medier kjøper Morgenbladet [1]

Mentor Medier er det konsernet som er ledende på innhøsting av pressestøtte. I stallen har de Dagsavisen som i 2019 [2] fikk 29 millioner kroner, Vårt Land ble tildelt hele 33 millioner og Rogaland avis fikk utlevert 5.7 millioner kroner, samt Sulaposten som mottok 0,5 millioner. Det er slik konsernet har posisjonert seg når vi skattebetalere må ut med ikke mindre enn 358 millioner kroner. Hensikten med pengegaven er å bevare et mediemangfold.

annonse

Om det er tilfelle kan diskuteres, og da med tanke på nesten ingen av mottakerne av pressestøtte er uavhengige. Mediemarkedet er delt av et par store konserner. Den største er Schibsted, så kommer Amedia, Polaris og Mentor Medier. De kontrollerer store deler av nyhetsmarkedet. De gjenspeiler seg i produktene, de virker veldig strømlinjeformet og det er krevende å skille dem fra hverandre.

Les også: Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet [3]

Morgenbladet er Norges eldste avis

annonse

Den er 201 år gammel. Gjennom årene har det vært en rekke forskjellige eiere og med dem mange konflikter. Før var avisen konservativ, men for litt under tredve år siden ble profilen mer rød. I 2003 ble Morgenbladet kjøpt opp av Dagsavisen og Fritt Ord, så solgte Dagsavisen seg ut til Fritt Ord. I 2013 solgte Fritt Ord mesteparten aksjene til NHST Media Group. Et konsern som blant annet utgir Dagens Næringsliv og er kontrollert av skipsreder Fred Olsen og investor Erik Must.

Høsten 2019 krevde NHST Media Group at Morgenbladet skulle nedbemanne for å øke driftmarginen opp til ti prosent. Da blusset det opp en kraftig konflikt, det endte med at redaktøren måtte gå, og Sun Heidi Sæbø ble innsatt som ny redaktør. Hun er gift med redaktøren i Faktisk.no. Men NHST Media Group gikk med et kraftig underskudd, og eierne måtte tilføre mer kapital. Så kom nyheten at de hadde solgt Morgenbladet til Mentor Medier for 40 millioner kroner. Morgenbladet fikk rundt fem millioner kroner i pressestøtte, men i 2019 ble avisen klassifisert som en b-avis og da ble beløpet doblet.

Det var nok gunstig for NHST Media Group, da fikk de sikkert en bedre pris, og Mentor Medier kan glede seg over at kjøpssummen blir inndekket etter bare fire år med pressestøtte.

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474