Illustrasjonsfoto: AP/Santi Palacios
annonse
annonse

FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) anslår at så mange som 650 000 migranter er klare for reisen over Middelhavet til Europa. De venter nå i Libya. FN vurderer at de også er avhengig av menneskesmuglere. Men de er usikre på når trafikken vil ta seg opp.

Breitbart skriver at på grunn av virusutbruddet har båttrafikken blitt redusert. Migrantene har strandet i Libya og venter på muligheter. Malta er stengt for migranter, det samme er Italia. 101 båtmigrantene fra Libya ble møtt av en bevæpnet patruljebåt utenfor Malta. De ble jagd vekk, mot Italia, skriver The Guardian. De seilte ut fra Libya om kvelden 8. april og etter tre dagers kunne de se Malta. Men da kom det patruljebåt og stoppet dem. 20-25 personer hoppet i vannet og ville svømme i land. Men da begynte båten å kjøre rundt dem og lagde store bølger. Så kastet de ut et tau og migrantene ble slept bort til gummibåten. De ville ikke returnere til Libya. Så ville ikke påhengsmotoren starte, men da fikk de en ny. Neste dag ankom de Sicilia.

Les også: Malta jagde båtmigranter videre til Italia

annonse

Italia slipper ikke inn migranter og det tyske redningsskipet Alan Kurdi måtte selv organisere karantene. 6. mai ble skipet holdt igjen av den italienske kystvakten i havnebyen Palermo på Sicilia. De hadde inspisert skipet og avdekket flere uregelmessigheter. Det var både av teknisk og operasjonell omfang, kystvakten mente at skipet ikke bare utgjorde en risiko for mannskapet, men også for de som blir reddet.

De få som har kommet over til Italia blir holdt i karantene i skip utenfor kysten. En rapport avdekket at italienske skattebetalere må ut med 40 000 kroner per måned for hver migrant i karantene. Skipet rapporten omhandler het tidligere «Christian IV», da tilhørte den Color Line og seilte mellom Kristiansand og Hirtshals. Skipet har blitt omdøpt til «Moby Zaza» og ligger nå på anker et par nautiske mil utenfor Sicilia. Ombord er det 250 migranter og 35 helsepersonell.

Les også: Dystopisk fremtid: Et hus som er åpent for alle, er et hjem for ingen

annonse

Et partimedlem av Matteo Salvinis Lega Nord, Alessandro Pagano uttalte følgende om saken.

– Vi snakker ikke om en robåt, men et skip utstyrt med selvbetjent restaurant, pizzaria, iskrembar, pub med eksklusiv vin, treningsrom, kino, dobbel eller trippellugarer, ja til og med luksussuiter.

FN er usikker på hvordan pandemien kan innvirke på migrasjon

På kort sikt venter mange på at landene begynner å åpne igjen. Det er ikke bare Malta og Italia som kan få oppleve en opptrapping, det anslås at også Hellas og Ungarn vil erfare en økning i tilstrømmingen. På lang sikt antar de at hvis den økonomiske situasjonen i hjemmelandet forverres så vil det påvirke tilstrømmingen til Europa. Men i hvilken grad og når det vil inntreffe vanskelig å fastslå.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon