Heikki Holmås (SV) i vandrehallen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Tidligere stortingsrepresentant og utviklingsminister Heikki Holmås fra SV leder nå vindkraftseksjonen i Multiconsult. De gir råd til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om naturkonsekvenser av vindkraftutbygging.

Samtidig som han sitter i styret i Norwea, som er bransjeorganisasjonen for vindkraft. Deres mål er å skape et langsiktig vindkraftmarked i Norge.

– Interessemotsetningen som potensielt foreligger her er jo at Holmås på den ene siden jobber for å fremme vindkraft, og på den andre siden skal arbeidsgiveren hans utrede konsekvensene av vindkraft på en objektiv måte. Den interessemotsetningen er så åpenbar at man trenger ikke være rakettforsker for å se den, sier Jusprofessoren Hoel Lie til NRK.

annonse

Les også: Dagsavisen: det er høyreekstremt å være imot vindmøller

Jusprofessoren mener rollene til Holmås er spesielt betenkelig.

– Når man leverer en utredning om konsekvensene av vindkraft, samtidig som man har en interesse av at vindkraft bygges ut, så vil det kunne påvirke den utredningen, på den måten at de som er under Holmås i organisasjonen vil være klar over at Holmås er interessert i å få vindkraft gjennom.

annonse

NRK ville ha en kommentar, men Heikki Holmås henviste til Multiconsults kommunikasjonsleder i selskapet Gaute Christensen.

Han sier at påstanden om rolleblanding er ubegrunnet.

– Det er ikke uvanlig at personer sitter i ulike roller som beskrevet her i vår bransje. Det som er viktig er at de personene kjenner ansvaret det innebærer å ha en sånn dobbeltrolle. Så lenge de gjør det vurderer ikke Multiconsult det som noe uhensiktsmessig, sier han.

Les også: De tjener seg søkkrike på natur-ødeleggende vindmøller

At jusprofessor Hoel Lie mener Holmås sitt styreverv kan påvirke utredninger av vindkraftprosjekt, mener Christensen er urimelig.

– Jeg ser at man på et generelt grunnlag kan stille det spørsmålet. Men i det tilfellet her ser jeg ikke det problemet i det hele tatt. Multiconsult lever av faglig integritet basert på faglig objektivitet, og det gjelder alt vi gjør.

Christensen sier at denne typen kritikk henger sammen med vindkraftmotstand.

– Vi er ikke uvant med at det kommer sånne påstander, når jobber vi gjør konkluderer med noe motparten ikke ønsker å høre. Men sånn som jeg kjenner vår organisasjon, så er ikke medarbeidere veldig påvirket av roller som andre i samme selskapet har. De er opptatt av jobben sin.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon