Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse
annonse

Det som tidligere ble regnet som usannsynlig, vurderer Kina nå som en reell risiko, nemlig at landet stenges ute fra betaling i amerikanske dollar.

Dollar-betaling

Myndighetene i Beijing forbereder seg nå på alle politiske konsekvenser som følge av Kinas nye sikkerhetslov for Hongkong. Herunder fryktes det at Kina skal utestenges fra det internasjonale systemet for betaling i amerikanske dollar.

annonse

Beijing vurderer risikoen som lav, men ikke lenger utenkelig, tatt i betraktning at USAs regjering er forbannet på Kina blant annet for landets bevisste spredning av coronaviruset, vingeklipping av Hongkongs selvstyre og krigstrusler mot Taiwan.

Les også: Hardt presset Kina forkaster fredsretorikk – truer med å «smadre» Taiwan

Avisen South China Morning Post siterer en ikke navngitt kinesisk tjenestemann som sier at utestengelse fra dollar-betalingssystemet «klart er en atomknapp for USA». Tjenestemannen legger til at en slik handling «ville være nærmere enn varm krig enn en kald krig».

annonse

Det såkalte dollar-betalingssystemet bygger blant annet på Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), som er et meldingssystem for finansielle transaksjoner, og USA-baserte Clearing House Interbank Payments System (CHIPS).

Fulle binger

Kinas sentralbank har en av verdens største reserver av utenlandsk valuta, hvorav halvparten er finansielle instrumenter som noteres i amerikanske dollar.

Sentralbanken eier amerikanske obligasjoner – en type gjeldsbrev kjent som US Treasury securities – for 1,1 trillion dollar. Dette utgjør 4,4 prosent av USAs nasjonale gjeld, som i skrivende stund er på 25 trillioner dollar.

Til sammenlikning hadde USA i 2019 et bruttonasjonalprodukt på 21,4 trillioner dollar, ifølge Det internasjonale pengefondet.

Les også: EU kritiserer kinesisk vingeklipping av Hongkongs autonomi – tør ikke innføre sanksjoner

Eventuell utestengelse fra dollar-betalingssystemet vil innskrenke og vanskeliggjøre Kinas adgang til internasjonal handel, finansiering og investering. Fra før er kinesiske Bank of Kunlun utestengt fra dollar-betaling for brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.

Konsekvensene av full dollar-nekt for kineserne regnes imidlertid å bli svære, ikke bare for Kina, men også for USA og global økonomi.

annonse

Storbank støtter sikkerhetslov

Den internasjonale storbanken HSBC bifalt 3. juni Kinas nye sikkerhetslov for Hongkong. Herunder har Peter Wong Tung-Shun, som er administrerende direktør i HSBC Asia-Pacific, undertegnet et opprop til støtte for loven.

HSBC har hovedkvarter i Storbritannia, og er samtidig Hongkongs største bank. Banken har unnlatt å ta tydelig standpunkt samtidig som konflikten mellom Beijing og Hongkongs tidligere kolonimakt Storbritannia tilspisser seg.

Les også: Storbritannia vil danne demokratisk allianse mot Huawei

Land som USA og Storbritannia mener at sikkerhetsloven svekker Hongkongs selvstendige stilling og dermed er et brudd på den sino-britiske felleserklæringen av 1984, som slår fast at Hongkong skal ha selvstyre fra 1997 til 2047. Selv hevder Beijing at loven er nødvendig for å ivareta samfunnssikkerhet og territorial integritet.

Støtten fra HSBC kommer etter anklager om at banken forholder seg taus til sikkerhetsloven. Herunder har bankens tidligere administrerende direktør Leung Chun-ying kritisert HSBC for å ha ventet for lenge.

Det er uklart om kinesiske eller hongkongske myndigheter har lagt direkte press på banken. I den pågående propagandakampen mellom Kina og vestlige land forsøker myndighetene i Beijing å mobilisere bred støtte fra Hongkongs myndigheter, sivile institusjoner og befolkning, herunder universiteter og storbyens viktige finansnæring.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon