Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
annonse

I følge internasjonale avtaler skal mye av olje, gass og kull fases ut og erstattes med fornybar energi innen 2050. Årsaken til det er at vi skal prøve å begrense temperaturøkningen til halvannen grad.

For at verden skal nå Paris-avtalen så må land som Norge gå i front. Vi må må være de første til å avvikle vår oljeproduksjon. Ved å gjøre det så gir vi plass til utviklingsland i det globale karbonbudsjettet. Det mener klimaforsker Greg Muttitt i en studie publisert i tidsskriftet Climate Policy. Muttitt er tilknyttet UCL Energy Institute, de er ledende i verden på forskning og kunnskap om klimaendringer.

Les også: Klimaforskere krever helseadvarsel på bensinpumpen

annonse

– Om vi skal nå målene i Paris-avtalen, må utfasingen av fossilt brennstoff begynne nå. Spørsmålet er hvem som skal begynne, sier Muttitt.

Muttitts klimastudie er et forsøk på å planlegge en global utfasing av olje og gass. Der kommer han frem til at Norge bør begynne, så står Storbritannia for tur, etter dem mener klimaforskeren at Canada bør slutte og så USA. I Muttitts klimastudie har han kommet frem til at Norge er best rustet i verden til å avvikle oljebransjen, skriver Bistandsaktuelt.

– Det er fordi Norge har en bred, mangfoldig økonomi som kan absorbere arbeidere fra oljebransjen inn i andre sektorer, samt verdens største statlige pensjonsfond. I tillegg finnes sterke institusjoner som kan garantere en sosial og ansvarlig overgang, noe som ikke er tilfelle i mange utviklingsland, sier Muttitt.

annonse

Norsk olje er ikke solidarisk

I studiene setter klimaforsker Muttitt den norske produksjonen i sammenheng med det som utvinnes globalt.

– Hvert oljefat som blir produsert i Norge, er et oljefat som ikke kan bli produsert et annet sted. Den norske energipolitikken, som går ut på at det er norsk olje som skal utvinnes og med det ta plassen i karbonbudsjettet, er ikke solidarisk. Den setter oljeavhengige utviklingsland i en vanskelig situasjon, sier han.

Les også: Nordmenn har liten tillit til klimaforskning: – Vi må ta et tydelig oppgjør mot falske nyheter, svarer minister

Klimaforskeren har utledet sin konklusjon utfra lands økonomiske oljeavhengighet. Der mener han at Norges offentlige budsjetter kun får ut ti prosent fra olje og gass. I motsetning til utviklingsland slik som Nigeria der prosenten ligger rundt førti, Angola er den femti og i Irak er den hele 85 prosent.

annonse

– Land som er rike og lite avhengige bør gå fortest fram, så de kan gi plass til fattigere og mer oljeavhengige land. Å skulle nedskalere oljeproduksjonen i disse landene vil gå direkte utover de offentlige tjenestene til innbyggerne. I land som Norge og Storbritannia er det ikke nødvendigvis slik.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse