Ann-Magrit Austenå i NOAS. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

NOAS, Redd Barna og Norsk Folkehjelp mener at over tusen personer, inkludert 300 barn, blir hindret integrering.

De har ikke dokumentert sin egen identitet overfor norske myndigheter og har derav kun fått innvilget begrenset humanitær oppholdstillatelse. De vil ikke få det nye nasjonale ID-kortet. Organisasjonene mener at da vil migranter bli utestengt fra en normal samfunnsdeltakelse.

– Stortinget behandler nå regjeringens forslag til ny integreringslov. Målsettingen er at utlendinger raskest mulig skal komme i arbeid og slik bli integrerte deltakere i det norske samfunnet, skriver generalsekretær i NOAS Ann-Magrit Austenå i Vårt Land.

annonse

Les også: Aktivister ringer hjemland for å stoppe asylreturer

Austenå mener at de uten legitimasjon har vanskeligheter med å skaffe bankkonto, det samme gjelder Bank-ID og førerkort. De blir også fratatt muligheter til arbeid og stenges ute fra sentrale samfunnsområder. For mange er det vanskelig å skaffe etterprøvbare dokumenter fra hjemlandet. Mangel på fødselsregistrering, maskinlesbare pass og digitale registre gjør at de ikke får godkjent dokumentasjon på sin identitet.

Hun skriver at reglene for å få utstedt Bank-ID skal «skje på grunnlag av fremlagt gyldig norsk pass, gyldig utenlandsk pass eller andre dokumenter som etter en konkret risikobasert vurdering anses som gyldig legitimasjon med samme sikkerhetsnivå som norsk pass.» Et nasjonalt ID-kort vil komme innunder «andre dokumenter» og likestilles med pass.

annonse

Les også: Asylsøkere tapte ankesak om alderstesting

Generalsekretæren i NOAS sier at utlendingspolitikk bør henge bedre sammen med integreringspolitikken. Et nasjonalt ID-kort til utlendinger vil fremme integrering. Personer som får humanitære oppholdstillatelser med begrensninger skal bli her i landet. Da må de gis mulighet til å ta ansvar for seg selv. Det får de først dersom de med et nasjonalt ID-kort gis tilgang til bankkonto, jobb og grunnleggende helsetjenester.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon