Facebooksiden til aksjonen for George Floyd. We can´t breathe! Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Seniorrådgiver Vivian Brattsti Sørensen ved Antirasistisk Senter tror det å snakke om rasisme med små barn kan gi dem verdifulle perspektiver.

Barn kan enten bli utsatt for rasisme, eller forebygge ved å vite om eksistensen av rasisme.

– Barn har gjerne en sterkere rettferdighetssans enn voksne. De vil synes det er fryktelig urettferdig at noen kan bli utsatt for grusomme ting bare fordi de har et utseende eller en bakgrunn som andre mener rettferdiggjør det, sier Seniorrådgiver ved Antirasistisk Senter til Aftenposten.

annonse

Les også: Løgnen om den «gode» antirasismen

Sørensen tror små barn ned i barnehagealder kan ha fått med seg hendelsene i USA og resten av verden de siste dagene. Av den grunn mener hun det er viktig å snakke om det. En kan spørre barnet og deretter forklare dem om rasisme.

– Forfølgelse og hets på grunn av hudfarge, kultur, religion eller annen gruppetilhørighet er det viktig å snakke med barn om. Det innebærer at man tydelig formidler at alle former for diskriminering er uakseptable og forbudt i både norsk og internasjonal lov, sier Unni Marie Heltne er spesialist i klinisk psykologi ved Senter for krisepsykologi ved UiO.

annonse

Hun mener de viktigste er å gå frem som et godt eksempel. Tenk over hvilke holdninger du selv har, og vær konsekvent på at alle mennesker er verdifulle og skal behandles likt.

Les også: Antirasistisk senter: Resett kan være uheldig for positiv psykisk helse

Psykolog Heltne kommer også med et eksempel på hvordan en skal snakke med sitt barn om rasisme

– Rasisme kan være at noen voksne tar så feil at de tenker at de kan behandle mennesker med mørkere hudfarge dårligere enn andre. Dette er helt galt og ulovlig, men det har skjedd i USA der en politimann har holdt en mann med mørk hud fast mot bakken, slik at han ikke fikk puste og døde av det. Svært mange er blitt fryktelig lei seg og sinte over det som har skjedd, og nå protesterer de mot det. De fleste gjør det på en fredelig måte, ved å gå i tog og bære plakater og rope at dette er feil, men noen er så sinte at de slåss med andre på grunn av det som har skjedd. Det er veldig forståelig at de reagerer, men det er ikke bra å bli så sint at en slår og hiver ting, sier hun.

Psykologen sier at til nå har rasisme og diskriminering skjedd på grunn av hudfarge, men vi ser en utbredt rasisme på grunnlag av religion, for eksempel overfor muslimer og jøder. Rasisme er alltid uakseptabelt uansett begrunnelse.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon