Nordmenn har stor tillit til forskere, men det er avhengig av hva slags forsker man er. Bilde av klimaforsker Bjørn Hallvard Samset .Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Klimaforsker Bjørn Samset ble i 2018 kåret til årets formidler av Norges Forskningsråd. Forskningsrådet la vekt på at Samset «mestrer de vanskelige debattene der forskning møter politikk. Samset sier at «klimaet har vært relativt stabilt siden siste istid, og at det er varmere nå enn på tusenvis av år.»

Grønlandsisen er et helt unikt arkiv med klimahistorie. Forskere har boret seg ned i isen og analysert iskjernene og funnet de årlige temperaturene mange tusen år tilbake.

Resultatene for de siste 11 tusen årene etter siste istid, viser at vi har hatt 10 varmeperioder. 9 av disse periodene var varmere enn i dag. I 60 prosent av tiden har det vært varmere enn nå. Resultatene viser altså det stikk motsatte av hva Samset påstår.

annonse

Dagens «klimakrise» skyldes en temperaturøkning på 0,9 grader siden 1850. Ingen benekter denne økningen, og vi ser den tydelig i iskjernene fra Grønland.

Men formidleren Samset snur alt på hodet når han bruker 1850-temperaturen som standard.  Perioden fram til 1850 heter jo den lille istid, fordi den var unormalt kald, så kald at selv en 0,9 graders økning ennå ikke har bragt oss tilbake til gjennomsnittlig temperatur. Så hvorfor sier da Samset at vi har en klimakrise fordi temperaturen er for høy, når temperaturen ligger under gjennomsnittet?  Det var kuldeperioden opp til 1850 som var klimakrisen, men den er vi jo ute av nå!

annonse

Ta en kikk på grafen med temperaturene fra Grønland. Ser du en flat linje med et relativt stabilt klima siden siste istid, slik Samset vil ha det til?

Jeg undrer på hva slags forskning Samset legger til grunn.  På CICEROs nettside skriver Samset om klimaforskningens ti facts of life, men han oppgir ingen referanser i teksten sin, i stedet bruker han slike ulne utsagn som «vi har målt», «vi sjekker alle mulige grunner» og at temperaturvariasjonene de siste 10.000 årene bare har vært lokale.

Her kunne han godt ha støttet seg på internasjonale vitenskapelige journaler, men det blir vanskelig, blant annet fordi varmeperiodene i Europa er svært godt dokumentert i historiske kilder, og det finnes også en stor mengde forskning som viser at varmeperiodene vi kjenner fra Europa og Grønland var globale.

 Kinesere nøt godt av den samme varmeperioden som vikingene fra år 950 til 1250. Forskere fra Sør-Afrika sier at regionen var 3 grader varmere i vikingetiden. Lignende resultater finnes det mange av verden rundt. Men for Samset, er det likevel et faktum at vikingetiden var en lokal varmeperiode begrenset til Europa.

Normalt burde dette ha ført til at Samset ble arrestert av Faktisk.no, hengt ut til tørk av riksmediene og deretter mistet jobben sin.  Dette er jo det normale når forskere blir tatt i juks.  Men så skjer det underlige – han får være i fred! Ingen spør Samset om hva han har målt, eller hvor han har målt, for å kunne si det motsatte av forskningen på Grønland. Han ser ut til å være hevet over slikt.

Hvorfor?

Jeg finner bare én mulig forklaring på dette, og det er at Samset på forhånd visste at han ville få være i fred, for ellers ville han neppe ha tatt risikoen. Det store spørsmålet er dermed hvordan han kunne vite at han fikk være i fred?

På dette er det igjen bare én mulig forklaring, hvis vi utelukker at han bare har hatt flaks, og det er at han er beskyttet av både riksmedier og faktasjekkere, og at han på en eller annen måte er informert om dette av de samme.

annonse

Men til syvende og sist peker alt dette tilbake på politikerne våre, som finansierer både Samset, forskning, riksmedier og faktasjekkere, dersom de da vet hva de gjør, og det må vi nesten ha lov til å anta.

Og da er vi tilbake til det som er grunnproblemet i dagens Norge: Vet politikerne hva de gjør, og hvis ja, hva er det egentlig de holder på med?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon