Plaquenil er en malariamedisin som inneholder hydroksyklorokin. Britiske forskere har kommet fram til hydroksyklorokin ikke har noen virkning på koronapasienter. Illustrasjonsfoto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Statens legemiddelverk støtter britiske forskere, som har kommet fram til at malariamedisinen hydroksyklorokin ikke har noen virkning mot covid-19-sykdom. Det er NTB som melder dette.

– Studien sier at den ikke har noen virkning. Den ser ikke ut til å være skadelig, men har ikke noen virkning, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.

Han støtter konklusjonen til professor Martin Landray ved Oxford-universitetet, som mener at man kan «slutte å bruke en medisin som er verdiløs».

annonse

For noen dager siden trakk imidlertid The Lancet tilbake en studie som hadde konkludert med at malariamedisinen hydroksyklorokin kunne øke dødsrisikoen for coronapasienter. Det var betydelige svakheter med databasen.

En medisinsk ekspert på Fox News, Marc Siegel, mener forskningen omkring malariamedisinen har vært politisert etter at Donald Trump holdt medisinen frem som lovende mot Covid-19. Han kalte studien som ble publisert i The Lancet og senere trukket tilbake som en «political hitjob».

Allerede tidlig i mars ble det klart at norsk helsepersonell skrev ut medisinen for seg selv og folk de kjente. Det ble derfor innført rasjonering i Norge.

Stanset utprøvingen
annonse

– Vi har konkludert med at det ikke er noen fordelaktig effekt av hydroksyklorokin hos pasienter som er innlagt på sykehus med covid-19, heter det i en uttalelse fredag fra lederne av forsøket, som samtidig kunngjør at de stanser utprøvingen av medisinen.

Mest tro på Remdesivir

Ifølge medisinsk fagdirektør Steinar Madsen er det nå mest aktuelt å prøve ut medisinen Remdesivir.

– Det er veldig viktig hvis vi får mange pasienter som må på sykehus at de kan skrives ut tidligere, sier Madsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon