Tidligere olje- og energiminister Sylvi Listhaug. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
annonse
annonse

Tidligere oljeminister Sylvi Listhaug svarer redaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum. Hun sier at det handler om å lytte til næringen som har bidratt mest til vår felles velferd.

Stavrum skrev kommentaren «I Stortingets elleville mangel på fornuft er oljemilliarder egentlig grønn omstilling». Til det sier Listhaug, det er 340.000 arbeidsledige. Et ukjent antall bedrifter og livsverk står i fare for å gå over ende, og år med verdiskapning kan forsvinne. Olje- og gassindustrien opplever også vanskeligheter.

– Det ser det ikke ut til at Gunnar Stavrum har forstått konsekvensene av, skriver Listhaug i Nettavisen.

annonse

Les også: Listhaug om regjeringens krise-innsats for økonomien: – Det virket rett og slett som om de ikke hadde innsett alvoret

Listhaug er enig i Stavrums kritikk av pensjonsavtaler, bonusordninger og feilslåtte USA-investeringer i Equinor. Men hun mener at det er feil å bruke det som argument for å avvise endringer i oljeskatteregimet.

– Til det er situasjonen landet og næringen står i for alvorlig.

annonse

Den tidligere oljeministeren sier at olje- og gassindustrien er selve hjørnesteinen i vårt velferdssamfunn. Det er Norges desidert største næring målt i verdiskaping, statlige inntekter, investeringer og eksportverdi. Investeringene i petroleumssektoren stod i 2019 for om lag en femtedel av de totale investeringer i Norge.

– Man behøver med andre ord ikke være økonom for å innse at hvis investeringene i olje- og gassnæringen stopper opp, så påvirker ikke det bare oljeselskapene selv. Det vil ramme norsk økonomi totalt sett.

Les også: Listhaug frykter krise langs kysten uten strakstiltak

Norge er avhengig av petroleumsindustrien, sier hun. Enten man liker det eller ikke. Stavrum forstår kanskje ikke ringvirkningene denne næringen har for landet. Dette er lønnsomme arbeidsplasser vi ikke har råd til å miste. De handler på den lokale klesbutikken, og som går ut for å spise på den lokale restauranten. De holder i økonomien i gang.

– Det kan neppe karakteriseres som «ellevill mangel på fornuft» hvis du spør meg. Det er sunn fornuft

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon