Skuespiller Iselin Shumba under en #MeToo-demonstrasjon. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Hedda-juryen fant bare plass til hvite scenekunstnere i årets nominasjoner. Dette skaper reaksjoner.

Heddaprisen deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Prisen ble første gang utdelt i 1998. Årets nominasjoner kritiseres nå for mangel på mangfold.

Klassekampen omtaler saken under overskriften «Blendahvite nominasjoner». De har blant annet snakket med tidligere jurymedlem Cliff Moustache, som nå er kunstnerisk leder for Nordic Black Theatre.

annonse

– Juryen må ut av komfortsonen og begynne tenke annerledes om hvordan de nominerer. Det er så mange scenekunstnere som gjør så mye fint, men som ikke blir hørt. Når skal vi slutte å være annenrangs borgere i teatret i dette landet? spør Moustache.

Les også: Latterlig kvinnekvotering i filmbransjen

Teateranmelder Jan H. Landro er talsperson for Hedda-juryen. Han mener juryen ikke bør tenke på mangfold når de nominerer:

annonse

– Det ville vært helt feil om vi som skal kåre den beste scenekunsten hvert år, skulle lete etter kandidater i ulike grupper for å skape større mangfold. Det er ikke vår jobb.

– En ra­sis­tisk for­bry­tel­se 

Landro mener at mandatet er å se etter kvalitet, ikke noe annet. Moustache er oppgitt:

– Dette er en billig måte å fraskrive seg ansvar på. Kvalitet handler veldig mye om hva slags referanser du har. Om man har en annen bakgrunn, har man også andre briller på. Nå sitter hele juryen der med de samme brillene, sier han.

Også teaterviter Deise Faria Nunes reagerer:

– Ingen pålegger Hedda-juryen ansvar for å skape mangfold, men når de er den eneste skuespillerprisen i Norge, bør de lete etter kvalitet i alle deler av feltet (…) De ser ikke queer, de ser ikke flerreligiøse og de ser ikke bredden av estetiske uttrykk, sier Nunes.

Les også: Svensk, statsstøttet organisasjon: – Rasisme mot hvite kan ikke eksistere

Teaterkritiker Chris Erichsen mener at når Landro hevder at de skal kun se etter kvalitet, så er det «en gammeldags måte å tenke på».

annonse

Og skuespiller Iselin Shumba mener det handler om en «rasistisk og kulturell forbrytelse». Hun er sjokkert over at nordmenn fordømmer rasismen i USA, men overser det som skjer rett foran nesa vår.

– Skal vi bli kvitt rasismen, må vi starte med å se på hva som skjer på vår egen arbeidsplass, sier Shumba.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon