Bildet viser Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad og Fremskrittspartiets leder Siv Jensen under fredagens samtaler. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Bildet viser Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad og Fremskrittspartiets leder Siv Jensen under fredagens samtaler. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

Stortingsdramaet om oljeskatten endte i et kompromiss. Høyre, KrF og Venstre og Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet står bak vedtaket.

Kompromisset om endringer i skatteregimet for oljeindustrien blir dobbelt så dyrt som tidligere antatt, skriver Aftenposten.

Den såkalte friinntekten, et spesialfradrag oljeselskapene får ved beregning av særskatten, økes fra dagens 20,8 prosent til 24 prosent. Regjeringen foreslo opprinnelig at friinntekten skulle settes til 10 prosent. Men etter forhandlingene økes friinntekten økt til 24 prosent. Stortingets vedtak blir dermed langt dyrere enn det regjeringen foreslo.

annonse

Les også: Solberg: – Viktig å stå imot press fra oljelobbyen

Forhandlingene har handlet om midlertidige utsettelser i skatteregningen for oljeselskapene i kjølvannet av oljeprisfall, koronakrise og økonomisk bråstopp, skriver NTB.

Formålet har vært å frigjøre pengesummer i 100-milliardersklassen til nye investeringer.

annonse

Fremskrittspartiet har hele tida ment at en løsning med selskapsskatt ville vært bedre. fremholdt Frp-leder Siv Jensen da pakken ble lagt fram mandag på Stortinget.

– Det ville vært en billigere og definitivt også en bedre løsning, sier Frp-leder Siv Jensen da pakken ble lagt fram mandag på Stortinget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre viser til at partiet med dette har «holdt sitt løfte» om å gjøre det partiet kan for å redde arbeidsplassene på industristeder som blant annet Kværner Verdal og Stord, Sandnessjøen, og Egersund, skriver NTB.

– Denne avtalen gir håp for titusenvis av arbeidsplasser i Norge, sier Støre.

NHO: Sikrer at Norge går i front i det grønne skiftet

NHO mener at enigheten om midlertidige endringer i oljeskatten vil bidra til at norske bedrifter går i front i det grønne skiftet.

annonse

– Dette er tiltak som kan sikre titusenvis av arbeidsplasser landet over, og som kan sikre at norske bedrifter tar ledertrøyen i det grønne skiftet med viktige posisjoner innen for eksempel havvind, karbonfangst- og lagring og hydrogen, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid i en uttalelse til NTB.

– En gavepakke til oljeindustrien

Endringene i oljeskatten er ikke en krisepakke, men en gavepakke til oljeindustrien, mener Naturvernforbundet.

– Dette er ikke en krisepakke for å dempe koronakrisa – det er en gavepakke til oljeindustrien. Denne avtalen vil kunne føre til storstilt stimulering til ny olje- og gassaktivitet, som vil binde oss til klimagassutslipp i mange tiår fremover. Ingen annen næring har fått lignende særordninger. Det er ikke bare uforståelig, det er fullstendig uansvarlig, sier forbundets leder Silje Ask Lundberg.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon