Illustrasjonsbilde. Foto: Scott Heins/Getty Images/AFP
annonse
annonse

Den siste uken har hele verden, inkludert Norge, blitt innlemmet i en amerikanske debatt om politivold etter at en brutal video av pågripelsen til George Floyd ble lastet opp på nettet.

Videoen gikk viralt i utgangspunktet, og i etterkant har enorme multinasjonale selskaper kastet seg på en bølge der de promoterer «black lives matter», et slagord som innbefatter blant annet en forestilling om at svarte er undertrykt av samfunnet generelt og politiet spesielt.

Denne tanken har blitt delt og spredd på alle kanaler og har forårsaket massive opptøyer i mange amerikanske byer. Det har vært enorme skader på eiendom, flere politifolk og vanlige borgere har mistet livet og langt flere har blitt skadet.

annonse

Det oppsiktsvekkende ved det hele er at det alt dette er basert på en løgn. For vitenskapen viser at afroamerikanere i USA overhodet ikke er undertrykket av politiet.

En av de største undersøkelsene i dette øyemed er fra Lott og Moody (2016). I artikkelen finner han at sjansen for at en ubevæpnet svart person i kontakt med politiet blir drept, ikke er høyere enn for hvite. Videre finner han at svarte politimenn faktisk har høyere sannsynlighet for å drepe svarte mistenkte menn enn hvite – et faktum som er stikk i strid med hypotesen om rasisme (skjønt denne differansen er ikke særlig stor).

Les også: Myndigheter må agere når butikker ramponeres og borgere blir lynsjet på gaten

annonse

Merk at Lott og Moody ikke sammenlikner tilfeller av drap med befolkning, men snarere per møte med politiet. Grunnen til at afroamerikanere har høyere antall møter med politiet er ganske enkelt at de begår en langt større mengde kriminalitet, spesielt drap.

Cesario, Johnson og Terrill (2018) har gjort en analyse der de sammenligner hver gruppes mengde med voldelig kriminalitet med sjansen for å bli drept av politiet. De finner, som Lott og Moody, at det ikke finnes noe misforhold hva gjelder sjansen for å bli drept av politiet: svarte og hvite blir drept proporsjonalt med hvor mye voldelig kriminalitet de begår, og dataene viser ingen spor etter rasistiske eller anti-svarte motiver.

Det finnes faktisk indikasjoner på at det motsatte er er tilfelle. James (2016) arrangerte i 2016 en serie med simulasjoner som tok sikte på å måle politimenns tendens til å bruke dødelig vold i konfrontasjoner med gjerningsmenn. Her fant han at politimenn tenkte seg lengre om før de bestemte seg for å skyte en svart gjerningsmann enn en hvit (1,09 sekunder for å skyte en hvit, 1,32 for å skyte en svart), og de hadde høyere sannsynlighet for å skyte en uskyldig hvit enn en uskyldig svart person.

Alt dette er overraskende for dem som får informasjonen sin fra Hollywood, kjendiser, ’faktasjekkere’ eller hovedstrømsmedier. Men dette har vært kjent lenge, og til tross for at analyser som dette er upopulære produseres de stadig, og det finnes flere analyser som viser akkurat det samme. Det burde rett og slett ikke være særlig kontroversielt.

Ja, burde det ikke egentlig være første hypotese man vurderer? Burde det ikke være en stemme der ute som spurte «hva om politiet ikke er blodtørstige rasister? Hva sier faktaene?» Faktisk.no virker av en eller annen grunn lite behjelpelige med dette, og den ’konservative’ avisen Aftenposten driver nærmest kampanjejournalistikk. Ingen kritiske eller endog moderate stemmer tillates, hverken som kommentar, avisinnlegg eller artikler.

Les også: Black Lives Matter er bygd på en løgn

Det hele bidrar til å piske opp en ekstrem, amper stemning. En stor gruppe mennesker fortelles at samfunnet er ute etter å ta dem og at de har en rett til å utagere hvordan de vil. Politifolk har allerede blitt drept på grunnlag av opptøyene dette har forårsaket, og talløse mennesker har mistet levebrødet sitt enten fordi det har blitt brent ned direkte, eller fordi det er umulig å drive bedrift i en by som er revet i stykker av opptøyer.

De som snakker mot dette blir kalt «splittende» mens de som sprer historier om hvordan alle politimenn er rasister og alle afroamerikanere er ofre blir kalt progressive og gode. Ingen er interessert i det forskningen sier om saken. Mediene oppfører seg totalt uansvarlig, og det er ingen tvil om at det er det vi bør merke oss fra denne saken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon