Norske politikere må ha ryggrad for å stå imot presset fra oljelobbyen, mener statsminister Erna Solberg. Mandag fortsetter forhandlingene om en krisepakke for oljebransjen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Politikere trenger ryggrad for å stå imot presset fra oljelobbyen, mener statsminister Erna Solberg (H). 

– Norsk politikk har tidligere vist ryggrad med å kunne stå imot oljelobbyen. Det er viktig at vi gjør en selvstendig vurdering av hvordan dette skal være framover, uavhengig av det presset som legges på oss, sier Solberg til NTB.

På Høyres sentralstyremøte søndag advarte statsministeren om at koronakrisen kan bli avløst av en jobbkrise, ikke minst i olje- og gassbransjen og leverandørindustrien.

annonse

Partiene på Stortinget har den siste uka forhandlet om midlertidige utsettelser i skatteregningen for oljeselskapene. Samtalene skal gjenopptas mandag.

Strides

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre har blitt drevet fra skanse til skanse av opposisjonspartiene Ap, Frp og Sp, som er i flertall. SV trakk seg fra forhandlingene tirsdag, ifølge NTB

Stridens kjerne skal være hvilken beskatningsmodell som skal velges. Oljebransjen har ønsket direkte utgiftsføring på selskapsskatten, noe Frp har stilt seg bak.

annonse

Også Senterpartiet vil åpne for endringer i selskapsskatten, sa parlamentarisk leder Marit Arnstad til NTB fredag. Det samme vil Arbeiderpartiet, etter det NTB kjenner til.

Men Solberg er imot.

– Dette vil være med på å bryte opp det skattesystemet som ble innført i 1992, hvor man har like regler for selskapsskatt for alle typer bransjer. Det prinsippet er ganske viktig. Å endre på dette vil åpne en låvedør for at alle andre skal ha det, sier hun til NTB.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon