Marian Abdi Hussein (SV), første norsksomalier på Stortingets talerstol. Foto: Stortinget
annonse
annonse

Statsminister Erna Solberg ble intervjuet om den antirasistiske demonstrasjonen og svarer at de samme ville ha krevd forbud om det var nynazister.

Ville det vært annerledes hvis det var en annen sak, som det ikke var så lett å like?, spør Aftenposten.

– Nei, jeg tror vår vurdering av ytringsfriheten ville vært akkurat den samme uansett. Men jeg tror mange av dem som ville vært rasende hvis vi hadde forsøkt å stoppe denne, ville oppført seg annerledes hvis det for eksempel var en nynazistisk demonstrasjon, svarer statsministeren.

annonse

Les også: Stortingsrepresentant kritiserer Erna Solberg for å ikke demonstrere

Leder av SVs inkluderingsutvalg Marian Hussein mener Solberg sammenligner de som demonstrerte mot rasisme med nynazister.

– Jeg leste dette flere ganger for å ta statsministeren i beste mening. Men det er en sammenligning som ikke gir mening. Solberg ser ikke vesensforskjellen mellom en antirasistisk markering og nynazister som marsjerer nettopp for å true folk med minoritetsbakgrunn og vårt demokrati, sier Hussein til Dagsavisen og sier videre.

annonse

– At Erna Solberg sammenligner oss med nynazister viser hvor lite hun har forstått av svarte mennesker i Norge som prøver å si fra om strukturell rasisme og politivold, sier Hussein.

Det var flere som reagerte sterk på statsministerens svar. Sentralstyremedlem i AUF Hodna Imad skriver på Twitter at hun håper Solberg ville ha deltatt i en motdemonstrasjon dersom 15 000 nynazister hadde samlet seg foran Stortinget.

Les også: Les de krenkedes utsagn om Tore Sagen

– Hei Erna Solberg. Vi hadde helt åpenbart reagert hvis tusenvis av nynazister skulle få demonstrere. Det burde du også (…) Du bør også tenke over sitatet ditt og hva det innebærer.» skriver Seher Aydar, vararepresentant for Rødt på Stortinget.

Men statssekretær Rune Alstadsæter (H) ved Statsministerens kontor sier at Marian Hussein og venstresiden fordreier og feiltolker statsministerens ord. Erna Solberg har støttet budskapet til demonstrantene i Oslo fredag. Hun har ikke sammenliknet dem med nynazister. Regjeringens vurdering av ytringsfriheten opp mot Covid 19-forskriften ville vært den samme selv uavhengig av hva demonstrasjonen handlet om, sier statssekretæren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon