: Statuen av Ludvig Holberg foran Nationaltheateret. Statuen er laget av Dyre Vaa og ble avduket i 1939. Her er dikteren flankert av sine scenefigurer Henrik og Pernille. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
annonse
annonse

Flere tusen har signert et opprop for å fjerne statuen av den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill som står på Solli plass i Oslo, og krav om at statuen av Ludvig Holberg utenfor Nationaltheatret blir fjernet.

Den tre meter høye bronsestatuen av Sir Winston Churchill ble 9. mai 1976 avduket av kong Olav V foran Indekshuset i Oslo. Her sees sønnesønnen til Churchill, Sir Winston Churchill jr. som var tilstede sammen med sin kone ved avdukningen. Foto;Paul Owesen / NTB / SCANPIXDe som står bak oppropet mener at Churchill og Holberg var rasister siden de drev med slavehandel.3.500 har signe  tså langt.

Tommy Sørbø er kunsthistoriker og samfunnsdebattant. Han mener ifølge TV 2 at  fjerning av statuene kan føre til polarisering.

annonse

– Jeg forsvarer ikke dem og det de gjorde i ett og alt, men jeg forsvarer ytringsfriheten. Skal vi ha ytringsfrihet, må vi også ha evnen til å tåle ytringer som vi ikke liker, for eksempel kunstverk fra fortiden. Ellers kan man ende opp som terroristene i IS. Noen har sagt at der man brenner bøker, ender man til slutt med å brenne mennesker, sier kunsthistorikeren.

Vandaliserte

Oppropet kommer etter at demonstranter i London mandag vandaliserte en statue av Winston Churchill.

annonse

Ramponeringen av statuene har blitt fordømt av blant annet landets statsminister Boris Johnson og innenriksminister Priti Patel.

Vil fjerne

I Bergen har også Miljøpartiet de Grønne (MDG) tatt til orde for at «Justitia», der en mørkhudet mann ligger under en lys gudinnes føtter, bør fjernes fra bystyresalen i Bergen.

Kunstverket er et bestillingsverk som ble malt for å henge i Rådhussalen. Kunstneren heter Mathias Blumenthal, som malte den romerske rettferdighetsgudinnen, Justitia, i 1762.

Artikkelen fortsetter.

MDG vil fjerne 258 år gammelt kunstverk av hvit kvinne fra bystyresalen i Bergen

annonse

Revet ned

Tirsdag ble en statue av den berømte britiske sjømannen Robert Milligan i London revet ned av lokale myndigheter.

Under opptøyene forbundet med Black Lives Matter-bevegelsen i Storbritannias hovedstad London, er flere historiske statuer blitt vandalisert. Dette gjelder blant annet statuer av den tidligere statsministeren Winston Churchill, som i manges øyne stod var en helt som stod opp for frihet og demokrati under andre verdenskrig. Nå anklages han for å være rasist, 65 år etter sin død.

Londons borgermester Sadiq Khan har benyttet anledningen til å fastslå at alle statuer av tidligere slavehandlere bør tas ned.

Statue av berømt «rasistisk» sjømann revet i London – på ordre fra borgermester Sadiq Khan

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon