President Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
President Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Coronavirus-pandemien, alvorlig økonomisk nedtur og voldsomme demonstrasjoner går utover president Trumps støtte blant amerikanske velgere.

Meningsmålingsfirmaet FiveThirtyEight har gjort en undersøkelse av populariteten til president Trump i etterkant av den siste tidens dramatiske hendelser. Resultatene er klare – etter en turbulent april måned, mister Trump støtte blant alle velgergrupper.

Det er nå 41,8 prosent av amerikanerne som har tillit til Trump, mot 54,9 prosent som ikke har det. 15. april var tallene henholdsvis 46,3 prosent og 50,2 prosent.

annonse

Presidentvalget

Meningsmålingene viser også at Joe Biden har en ledelse nasjonalt i USA. Han står nå i en sterkere posisjon til å fjerne en sittende president enn noen utfordrer siden Bill Clinton i 1992. 

Biden har nå en ledelse på 10 prosent over Trump blant alle amerikanere – opp fra 6 prosent i april.

annonse

Blant yngre amerikanere i gruppen 18-34 år, har Biden en ledelse på 22 prosent – opp fra 16 prosent i april, mens han leder med 7 prosent – ned fra 10 prosent i april – i gruppen 65 år og eldre.

Les også: Meningsmåling i USA: Biden har mest tillit med tanke på coronaviruset, Trump på økonomi

Blant alle menn, har Trump en ledelse på 6 prosent – ned fra 8 prosent i april, men Biden er mye mer populær blant kvinner, hvor han leder med 25 prosent – opp fra 19 prosent i april.

Blant universitetsutdannede, har Biden en ledelse på 20 prosent – opp fra 16 prosent i april. Trump gjør det mye bedre blant amerikanere uten universitetsutdannelse, med en ledelse på 21 prosent – ned fra 31 prosent i april.

Blant hvite amerikanere, har Trump en knapp ledelse på 6 prosent – ned fra 8 prosent i april – mens Biden har en enorm ledelse 46 prosent blant ikke-hvite på – ned fra 45 prosent i april.

Mobilisering

annonse

I 2016 gjorde Trump det bedre enn meningsmålingene på forhånd viste av ulike grunner. Det første at byråene ikke brukte et representativt utvalg, og det andre at Trump i større grad klarte å mobilisere sine støttespillere til å stemme enn det Hillary Clinton klarte. Tradisjonelt er det lavere valgdeltakelse blant de unge, som også i større grad støtter Joe Biden.

Men denne gang er det usikkert om protestene mot rasisme muligens kan mobilisere flere unge. Fra mellomvalgene i 2018 var det tegn til at Trumps støttespillere ikke gikk og stemte på republikanere i samme omfang som de hadde gjort i 2016. Slik variasjoner i «entusiasme» kan gi store utslag som ikke lett eller entydig fanges opp av meningsmålinger.

Ganske stabil

Populariteten til Trump er likevel historisk stabil sammenlignet med tidligere presidenter. Under er en sammenligning mellom populariteten til Trump (grønn linje) og samtlige amerikanske presidenter siden Andre verdenskrig.

Kilde: FiveThirtyEight.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon