Statsminister Erna Solberg (H) (midt i bildet) stiller opp på en "selfie" sammen med representanter for muslimsk ungdom i Islamic Cultural Centre sin moské ved Tøyenbekken i Oslo i 2015 Leder for Islamsk Råd Mehtab Afsar tv for Solberg Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse
annonse

Integreringsbarometeret 2020, laget på oppdrag av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), viser at en betydelig andel av befolkningen er skeptiske til mennesker som praktiserer islam.

52 prosent mener verdiene innenfor islam ikke er forenlige med grunnleggende verdier i det norske samfunnet. 56 prosent uttrykker skepsis til tanken om en muslimsk svigersønn eller svigerdatter, og 45 prosent uttrykker skepsis til personer med muslimsk tro generelt.

Enda flere er skeptisk til personer med «sterk muslimsk tro» (70 prosent). Det er imidlertid flere som er skeptisk til personer med «sterk kristen tro» (54 prosent) enn som er skeptisk til personer med «moderat muslimsk tro» (34 prosent).

annonse

«Vi ser dermed at skepsis til religiøse ikke kun handler om spesifikke religioner, men også om hvor «sterk» troen oppfattes,» heter det i rapporten.

Holdninger til religiøse plagg og symboler 

I rapporten fremkommer det at over 80 prosent er negative til bruk av niqab, som er et plagg som dekker hele ansiktet, uavhengig av om denne brukes på gaten, arbeidsplassen, som lærer i skolen eller på uniformert politi.

annonse

I utvalget er det færre som er negative til bruk av hijab. Brukes hijab på gaten, så stiller to av tre seg enten nøytrale til dette, eller de er positive. Det er mindre skepsis til bruk av turban og synlig kors, fremkommer det i rapporten.

Antall respondenter i undersøkelser er 2968 og dataene er innsamlet av Kantar.

Hvis du vil hjelpe Resett å få frem flere balanserende perspektiver i dekningen av viktige samfunnsforhold, gi oss gjerne en donasjon og/eller tegn et av våre abonnementer. Ut juni får man også boken Veien til Resett gratis tilsendt hvis man tegner abonnement. Tusen takk for hjelpen!

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon