- Resett - https://resett.no -

Philip Manshaus dømt til 21 års forvaring

Philip Manshaus (22) er i Asker og Bærum tingrett dømt til 21 års forvaring for drap og terror.

Dommen og minstetiden er i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Johan Øverberg. Minstetiden er satt til 14 år. Dommen er enstemmig.

Tiltaltes forsvarer, advokat Unni Fries, ba om frifinnelse fordi hun mente det er tvil om 22-åringens tilregnelighet. Dersom retten hadde funnet ham utilregnelig, kunne han blitt dømt til tvungent psykisk helsevern.

annonse

Philip Manshaus sto tiltalt for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorangrepet på Al-Noor islamic Centre i Bærum 10. august i fjor.

Han har erkjent forholdene, men ikke straffskyld, og har påberopt seg nødrett.

Manshaus må ifølge dommen betale 200.000 kroner i sakskostnader. I tillegg må han betale oppreisningserstatning på 280.000 kroner til moren til stesøsteren. Dessuten må han betale mellom 70.000 og 160.000 kroner i oppreisningserstatning til tre av dem som var i moskeen under angrepet.

Rokker ved tryggheten
annonse

Da aktor la ned sin påstand 20. mai, sa han at handlingene rokker ved tryggheten vi skal ha i Norge, uavhengig av tro og etnisitet.

Han betegnet drapet på stesøsteren som en planlagt henrettelse som var rasistisk motivert og beskrev moskeangrepet som et kynisk angrep på fredelige mennesker i et gudshus.

Øverberg vektla i sin prosedyre at Manshaus ikke har gitt uttrykk for noe skam eller anger for det han har gjort.

– Tvert imot. Han forsvarer handlingene. Han kunne gjort det igjen. Det kan jo retten merke seg med hensyn til reaksjonsfastsettelsen, sa han.

Før tingrettsdommer Annika Lindström hevet retten, ga hun Manshaus anledning til å uttale seg.

– Jeg har ingen forestillinger om å bli frikjent. Jeg forventer å bli kjent skyldig og få en streng straff, sa han.

Lederen for avdelingen der Manshaus sitter i varetekt, forklarte under rettssaken at han ikke har vist noen reaksjon når de har vært inne på lengre straff, og at han har forventet 21 års forvaring.

Ba om frifinnelse

Tiltaltes forsvarer, advokat Unni Fries, la ned påstand om frifinnelse fordi hun mente det var tvil om 22-åringens tilregnelighet.

annonse

Hun trakk blant annet fram at det foreligger en slektsbelastning når det gjelder psykiske lidelser.

– Alt det jeg har påpekt, gjør at jeg prosederer mot min klient og de sakkyndige. Han må frifinnes fordi det er tvil om han er tilregnelig. Om retten finner at han er utilregnelig, kan han dømmes til tvungent psykisk helsevern, sa Fries.

Men retten kom altså til at han var tilregnelig, og han kunne dermed dømmes til forvaring.

Fakta om terrorsaken i Bærum

* Klokka 16.07 lørdag 10. august 2019 meldte politiet om skyting i Al-Noor islamic Centre i Bærum.

* Da politiet ankom moskeen, fikk de kontroll på én gjerningsmann, Philip Manshaus (22). Han ble pågrepet med hjelp fra personer tilknyttet til moskeen. Ingen ble truffet av skuddene.

* Senere samme dag ble Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) funnet drept i en bolig på Eiksmarka i Bærum. Hun var stesøsteren til Philip Manshaus.

* Han har sittet i varetekt siden han ble pågrepet. Rettssaken startet i Asker og Bærum tingrett 7. mai og ble avsluttet 20. mai.

* Manshaus har erkjent handlingene han har stått tiltalt for, men ikke straffskyld. Han har påberopt seg nødrett.

* Manshaus ble torsdag 11. juni 2020 dømt til 21 års forvaring.

Fakta om Philip Manshaus

annonse

* 22 år gammel, født 29. august 1997 i Bærum. Norsk statsborger.

* Bodde på Eiksmarka i Bærum. Yngst av tre brødre. Skilte foreldre. Moren er død.

* Tok videregående på Oslo By Steinerskole. Gikk på Fosen folkehøgskole i Trøndelag, hvor han studerte selvberging.

* Har examen philosophicum fra Universitetet i Oslo.

* Tidligere ustraffet.

* Dømt til forvaring i 21 år for drap på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorisme etter skyteangrepet mot Al-Noor islamic Centre 10. august 2019.

* Har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling. Var aktiv på flere nettfora, hvor han blant annet hyllet Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand i mars, som et forbilde.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474