Tidligere leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
annonse

Leder av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen mener at bruk av rasebegrepet er problematisk.

– Det siste året har jeg noen ganger sett at «rase» igjen er blitt brukt i norsk debatt, angivelig som et nøytralt begrep. Dette er en utvikling vi virkelig ikke trenger, skriver han i Aftenposten.

Innlegget er et svar til Jan Arild Snoen. Han brukte «rase» og «rasemessig» flere ganger. Og det uten å problematisere begrepet. Som om det skulle være er nøytralt ord.

annonse

Les også: Antirasistisk senter koblet Frp til fascisme på nettside beregnet på ungdomsskoleelever

– Snoen skriver riktignok om en amerikansk kontekst. Den utstrakte bruken av begrepet på engelsk betyr imidlertid ikke at det igjen bør bli en del av norsk debatt, understreker Berglund Steen

Berglund Steen skriver videre at i Norge er det liten tvil om at begrepet forbindes med gammel pseudovitenskap og inndelingen i et hierarki av biologisk adskilte menneskegrupper.

annonse

Les også: Antirasistisk senter angriper ytringsfriheten – igjen

– Begrepet «rase» fører med seg altfor mange utdaterte assosiasjoner og forenkler både det menneskelige mangfoldet og det menneskelige fellesskapet på et vis som gjør langt mer skade enn det noen gang kan være av nytte.

Han mener at vi behøver et begrepsapparat for å kunne snakke om rasisme, og om de forestillinger noen handler om at det skulle finnes raser. Etter det som har skjedd i USA, vil det komme en debatt om å forbedre samfunnet, påpeker Berglund Steen. Men det gjøres ikke med å benytte rasebegrepet i forbindelse med rasisme.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse