Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov fremst i midten. Foto: Musa Sadulayev/AP
annonse
annonse

For å motvirke skyhøy arbeidsledighet, massekonkurs blant bedrifter og andre økonomiske konsekvenser av Kina-viruset, har europeiske land innført en rekke støtteordninger. Det gjør også Tsjetsjenia – men på lokale premisser.

Coronavirus-pandemien, som har spredt seg fra storbyen Wuhan i Kina, har gitt store økonomiske konsekvenser i Russland.

Etter snart tre måneder med portforbud, nedstengt næringsliv og begrensninger på kollektivtransport er sparegrisen bunnskrapt hos mange privatpersoner og bedrifter over hele landet.

annonse

Hardt rammet er også den russiske republikken Tsjetsjenia i Kaukasus. Der består arbeidsmarkedet for en stor del av manuelle jobber og små, familiedrevne sjapper, noe som sammen med et strengt praktisert portforbud har gjort at mange husholdningers inntekt har tørket inn.

Les også: Corona-tiltak i Tsjetsjenia: Drapstrusler og rop fra minareter

Det føles nå på pungen hos unge, gifteklare menn som ikke lenger har råd til å betale såkalt kalym – en slags medgift – til brudens familie.

annonse

Nå frir Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov til den som har opplevd helt eller delvis inntektsbortfall under pandemien: Gift deg og motta 50.000 rubler til å finansiere medgiften med. Dette skriver RT.com.

Over 200 vordende brudgommer skal allerede ha meldt sin interesse. 50.000 rubler, som tilsvarer 6.700 norske kroner, hører til det lavere inntektssjiktet i Moskva. I Tsjetsjenia er det imidlertid en god slump penger.

Les også: Ingusjetia: Sjefmufti anbefalte hjemmebønn og sosial avstand – døde selv av coronavirus

10. juni har Tsjetsjenia 1.400 påviste tilfeller av COVID-19-smitte, hvorav 16 dødsfall, ifølge regjeringsnettstedet стопкоронавирус.рф.

Både i Tsjetsjenia og de kaukasiske naboene Dagestan og Ingusjetia er sykehusene dårligere rustet når det gjelder teknologisk standard og adgang til smittevernutstyr. Bare i Dagestan skal over førti leger og andre sykehusarbeidere ha dødd etter utilstrekkelig beskyttet pasientkontakt.

I mai ble Kadyrov selv innlagt på sykehus i Moskva etter å ha pådratt seg COVID-19.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon