Paul Whelan ble mandag dømt til 16 års fengsel i Russland for spionasje. Bildet er fra et rettsmøte i fjor sommer. Arkivfoto: Aleksander Zemljanitsjenko / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

En russisk domstol har dømt amerikanske Paul Whelan til 16 års fengsel for spionasje, melder statlige medier i Russland.

Whelan, som tidligere har tjenestegjort i det amerikanske marineinfanteriet, var anklaget for å ha skaffet seg gradert russisk informasjon. Det er ikke kjent hva slags informasjon det er snakk om.

– Dette har vært en hemmelig rettssak, der det ikke er lagt fram noen beviser, sier USAs ambassadør John Sullivan i en uttalelse. Han var til stede under rettssaken, som han kaller «et brudd på menneskerettigheten og internasjonale juridiske standarder».

annonse

En minnepinne og dokumenter ble konfiskert da Whelan ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2018. Ut over det har det ikke kommet noen opplysninger om bevisene.

50 år gamle Whelan har hele tiden hevdet sin uskyld. Han sier han var i Russland for å være gjest i et bryllup. Advokatene hans vil anke dommen.

– Vi hadde håpet retten ville vise et snev av uavhengighet, men til sjuende og siste er russiske dommere politiske, ikke juridiske, aktører. Vi ber amerikanske myndigheter om umiddelbar innsats for å få ham hjem, sier Whelans bror i en uttalelse.

annonse

Whelan har sittet i varetekt det siste halvannet året. Han ble operert for brokk for to uker siden. Ifølge ambassaden ble han hasteinnlagt fordi tilstanden var blitt livstruende.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon