Mange pakistanske barn født i Norge har foreldre som er søskenbarn. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Oslo-politiet går inn for å forby søskenbarnekteskap, som et ledd i å bekjempe æreskriminalitet og sosial kontroll.

Det går fram av et brev fra politiet til Oslo statsadvokatembeter, melder NRK.

«Et slikt forbud vil få stor betydning for familier, og vil være et effektivt middel for å forebygge og bekjempe kriminalitet knyttet til negativ sosial kontroll, tvangsekteskap, æresrelatert vold og mishandling i nære relasjoner», skriver oslo-politiet i sitt lovforslag.

annonse

Mange land har tradisjoner med arrangerte ekteskap. Denne tradisjonen følger innvandrerne hit til Norge, og noen av disse ekteskapene inngås mellom søskenbarn. Migrasjonsmotivet kan være sentralt, skriver politiet:

«Når ekteskap inngås på tvers av landegrenser, kan et migrasjonsmotiv være sentralt. Med tanke på utbredelsen av denne praksisen, er det nærliggende å tro at det foreligger en sterk forventning om å gifte seg innenfor familien. Derfor er dette en relevant problemstilling i tilknytning til temaet negativ sosial kontroll.»

Utsettes for press

annonse

Dette kan føre til at unge utsettes for press om å gifte seg med noen fra foreldrenes hjemland. Det kan også føre til helseutfordringer for eventuelle barn.

Les også: Søskenbarnekteskap: Menneskelige lidelser og enorme kostnader

Etter politiets erfaring er problematikken knyttet til søskenbarnekteskap «sentral i mange straffesaker om mishandling i nære relasjoner, æresrelatert vold og æresdrap»

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at blant barn født i Norge mellom 1967 og 2010 og som har foreldre fra Pakistan, har 41 prosent foreldre som er hverandres søskenbarn.

Tankesmien Agenda har tidligere gått inn for å forby giftermål mellom søskenbarn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon