Tidligere sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump, John Bolton (bildet), har skrevet en bok presidenten og hans administrasjon ikke vil skal bli offentliggjort. Onsdag leverte det amerikanske justisdepartementet inn en begjæring til retten om at boka skal stanses. Foto: Pablo Martinez Monsivais/ AP/ NTB scanpix
annonse
annonse

Det amerikanske justisdepartementet har bedt domstolen i Washington om å stanse publiseringen av boka til Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton.

I en ny begjæring til rettsvesenet krever justisdepartement at Boltons varslede bok, som allerede er distribuert til bokhandlere over hele USA, stanses. Tirsdag ba Trump-administrasjonen retten om at boka skulle stanses i en annen rettsbegjæring, men fulgte onsdag opp med en ny og mer akutt henvendelse til rettsvesenet med krav om en midlertidig forføyning.

Ifølge justisdepartementet inneholder boka hemmeligstemplede opplysninger og har bedt domstolen å stanse publiseringen. Departementet har bedt om at det holdes et rettsmøte om saken på fredag.

annonse

Det er allerede kommet lekkasjer fra boka som skal publiseres tirsdag neste uke. John Bolton selv har også stilt opp til intervjuer som delvis er publisert, hvor han omtaler innholdet i boka som handler om hans 17 måneder lange periode som sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump.

En vanskelig posisjon

I et intervju som TV-kanalen ABC News skal sende søndag, beskriver blant annet Bolton hvordan han anser forholdet mellom Russlands president Vladimir Putin og Trump.

– Jeg tenker Putin tror han kan spille på [Trump] som en fløyte. Jeg tror Putin er smart, tøff, og han spiller sin rolle ekstremt godt. Og jeg tror han tenker at han ikke står overfor en stor motstander, sier Bolton om forholdet og utdyper

annonse

– Når du står overfor en mann som Putin, som har viet sitt liv til å forstå Russlands strategiske posisjon i verden, og holder ham opp mot Donald Trump, som ikke liker å lese eller lære om disse tingene, så setter det USA i en vanskelig posisjon, sier Bolton i intervjuet.

«En ekkel bok»

Omtalt som svært konservativ, konsekvent og som en av «haukene» i det republikanske partiet var John Bolton den tredje sikkerhetsrådgiveren som måtte gå ut av Donald Trumps administrasjon.

Det ble lenge spekulert i om han ville vitne under riksrettssaken mot Donald Trump i januar ettersom han at sa han var kjent med at Trump brukte militærhjelp som pressmiddel overfor Ukraina for å få landet til å etterforske tidligere visepresident Joe Biden og sønnen Hunter.

Allerede da omtalte Trump den varslede boken som en «ekkel og usann bok» på Twitter.

Ba om Kinas hjelp til å vinne

Flere amerikanske aviser, blant annet The Wall Street Journal , Washington Post og New York Times publiserte onsdag et utdrag fra boka med tittelen «The Scandal of Trump’s China Policy». Der hevder Bolton at presidenten ba Xi om innenrikspolitisk hjelp, satte egne utsikter til gjenvalg foran nasjonale sikkerhetshensyn og ignorerte Beijings menneskerettsovergrep.

Washington Post skriver i sin artikkel om boka at Xi under middagen med Trump på G20-toppmøtet klagde over kritikk mot Kina i USA. Trump skal da ha tatt for gitt at Xi snakket om politikere fra Demokratene.

Deretter tok Trump overraskende opp det kommende presidentvalget i USA og ba Xi om hjelp til å vinne, ifølge Bolton. «Han understreket viktigheten av bønder og økte kinesiske kjøp av soyabønner og hvete for valgutfallet», skriver Bolton.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon