George Soros. (AP Photo Manuel Balce Ceneta,
annonse
annonse

En ungarsk lov som krever at organisasjoner finansiert fra utlandet navngir sine donorer, er i strid med grunnleggende rettigheter i EU hevder domstol.

Den omstridte loven krever at ikke-statlige organisasjoner som får penger fra utlandet, registrerer seg som utenlandskfinansierte og oppgir hvem som bidrar med penger.

Kritikere mener loven fra 2017 er skreddersydd for å ramme det NTB omtaler som «forretningsmannen og filantropen George Soros». NTB skriver at den «ungarskfødte amerikaneren støtter demokrati og menneskerettigheter flere steder i verden. Han har blant annet brukt flere hundre millioner dollar på skolemåltider, menneskerettsarbeid og et nytt universitet i Ungarn.»

annonse

Statsminister Viktor Orbán hevder ifølge NTB at Soros vil «oversvømme Ungarn med innvandrere og ødelegge landet.» Dette avviser Soros heter det i artikkelen.

Samme år som loven ble vedtatt, klaget EU-kommisjonen den inn for domstolen. Kommisjonen mener den er i strid med reglene som sikrer fri flyt av kapital, organisasjonsfriheten, privatliv og personopplysninger.

En av EU-domstolens rådgiver kom til samme konklusjon i en juridisk betraktning i januar. En slik uttalelse er ikke bindende, men setter ofte tonen for rettens endelige avgjørelse.

annonse

Saken er en av flere der EU står mot Ungarn. Andre saker gjelder blant annet den ungarske regjeringens «steile holdning mot innvandring og bekymringer for rettsstatens vilkår,» skriver NTB.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon