Det blir som natt og dag for Norge i FNs sikkerhetsråd om Donald Trump blir gjenvalgt, sammenlignet med om Joe Biden blir ny president i USA, sier journalist Tove Gravdal. Fotomontasje: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Det blir som natt og dag for Norge i FNs sikkerhetsråd om Donald Trump blir gjenvalgt, eller om Joe Biden blir ny president i USA, sier journalist Tove Gravdal.

– Hvis Trump blir gjenvalgt, blir det forferdelig krevende for Norge siden han bryter så til de grader med viktige prinsipper for Norge, sier FN-kjenner Gravdal, som nylig utga bok om Norge og Sikkerhetsrådet.

NTB skriver at Gravdal mener det «blir noe helt annet og langt enklere for Norge om Biden blir valgt». Da mener hun det vil bli en amerikansk politikk i FN som ligner Barack Obamas, «for eksempel når det gjelder Israel som han var kritisk til.»

annonse

Det vil i mye større grad gjøre USA til en partner for Norge og gjøre det lettere å fremme norske interesser, heter det i NTB-artikkelen.

Kinas tyngde

Gravdal mener forholdet til Kina også blir en ny størrelse å måtte forholde seg til.

– Vi vet utmerket godt hva Kina er i stand til å gjøre med land som ikke oppfører seg slik de vil, sier hun og peker på at Norge i forhold til Kina er nødt til å finne allierte, som Frankrike eller Storbritannia, for eksempel for å ha felles posisjoner når det gjelder uigurene eller Hongkong.

annonse

– Norge kan ikke stå alene mot Kina, understreker hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon