Illustrasjonsfoto: Pixabay
annonse
annonse

Statlige aktører står bak et omfattende og avansert cyberangrep mot Australia, hevder landets statsminister.

– Angrepene sikter seg inn mot alle nivå av myndighetsinstitusjoner, bedriftssektorer, politiske organisasjoner, utdannings- og helseinstitusjoner og de med kritiske samfunnsfunksjoner, sier statsminister Scott Morrison på en pressekonferanse, ifølge NTB.

Han hevder at en «sofistikert statlig cyberaktør» står bak angrepet, men ville ikke svare på hvilken stat han tror det er. Han understrekte likevel at kun er en håndfull stater har evnene til å gjennomføre denne type angrep.

annonse
Kina

Kina står «nesten helt sikkert» bak angrepet som Australia nå gjennomgår, mener sikkerhetsekspert ved den australske tenketanken Lowy Institute og tidligere etterretningsoffiser Ben Scott, som sier at Morrisons nøling med å identifisere kilden til angrepet er bevisst.

– Offentlig attribusjon, og trusselen om å gjøre det, fungerer som en advarsel og avskrekkelse for motstandere, sier han.

– Men tidlig attribusjon kan også oppleves som en provokasjon, legger han til.

Avviser anklager
annonse

Anklagene om at Kina står bak angrepene blir avvist av kinesiske myndigheter, som hevder dette inngår i en svertekampanje av landet, ifølge NTB.

– Kina er en trofast forsvarer av cybersikkerhet og slår alltid ned på cyberangrep, sier talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Zhao Lijian.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon