Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB scanpix
annonse
annonse

Både alternativ behandling og kosmetiske behandlinger bør ilegges merverdiavgift, mener regjeringen i et høringsutkast.

– Det er ingen grunn til at udokumenterte behandlinger skal få merverdiavgiftsfritak. Det bidrar til å gi inntrykk av at dette er behandling som er godkjent og dokumentert, sier Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland til NTB om alternativ-bransjen.

Det vil gjelde yrkesgrupper som akupunktører, osteopater, naprapater, kvantemedisinere, helhetsterapeuter, gestaltterapeuter, homøopater, healere, refleksologer og rosenterapeuter oppført.

annonse

Høyre-politikeren varsler at dette er begynnelsen på en større opprydding i alternativ-bransjen.

– Det kommer mer før jeg gir meg. Denne bransjen har litt for lenge fått operere under samme betingelser som ordinære helsetjenester, sier han.

Forslaget ser i det store og hele ut til å ha støtte på Stortinget.

annonse

– Nå gjenstår det bare å gjøre en skikkelig innstramming overfor kvakksalveri, der folk lures til å betale dyrt for behandling som ikke hjelper, men som kan virke skadelig, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet

Kosmetisk behandling

Det foreslås også å innføre 25 prosent moms på kosmetisk kirurgi og kosmetisk behandling som ikke er medisinsk begrunnet.

– Staten skal ikke være med og favorisere kosmetiske behandlinger for friske mengder. Kosmetiske inngrep og behandlinger bidrar blant annet til økt kroppspress, særlig blant unge, sier stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H) til Dagbladet.

Dette har tidligere Frp foreslått og fått støtte av Ap, så her ligger det an til flertall på Stortinget, skriver NTB

Forslaget sendes på høring mandag, og en lovendring vil fremmes i forbindelse med neste års statsbudsjett. En endring vil eventuelt tre i kraft fra 1. januar 2021.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon