Selv ikke i Finlands skoger kan man lenger være trygg mot krenkelser. Illustrasjonsbilde. Foto: Tina Tormanen/Rex
annonse
annonse

I flere tiår har finske MSM-journalister feriert på Negerøya – som de selv har navngitt. Nå unnskylder de seg med tradisjonell bransjeterminologi.

Med sin grønne løvskrud og lange, safirblå innsjøer er Finland – kjent som de tusen sjøers land – pur idyll for mang en naturelsker.

Men selv ikke i Finlands svale skoger kan man være trygg mot å krenkes, støtes, ja, likefrem rystes i godhetens grunnvoller – hvis man tilhører woke-bevegelsen eller er lettkrenket.

annonse

I innsjøen Pyhäselkä i Nord-Karelen, sørøst i Finland, finner man nemlig Neekerisaari – Negerøya på norsk.

Les også: Trump avslår å omdøpe militærbaser: – Historien vår skal ikke tukles med

For å gjøre det hele verre, dreier det seg ikke om et gammelt, historisk begrunnet navn som med tiden har gått i glemmeboken. Tvert imot ble øya navnsatt for bare noen tiår siden – av Nord-Karelen Journalistlag.

annonse

Siden laget har råd til å kjøpe og drive en privat øy med byggmasse, er det rimelig å anta at det er snakk om fett gasjerte MSM-journalister, ikke de alternative mediene.

Etter George Floyd-drapet i Minneapolis, USA, har det oppstått en se-og-bli-sett-konkurranse blant venstresidens rettskafne riddere, opportunistiske godhetsposører og andre som søker oppmerksomhet om å finne krenkende navn, malerier og statuer.

I Norge ilte MDG-politiker Paul Richard Johannessen til mediene med et maleri som han hadde fått øye på – men fullstendig mistolket – i Bergens bystyresal.

Les også: MDG vil fjerne 258 år gammelt kunstverk av hvit kvinne fra bystyresalen i Bergen

Nå har både Negerøya og den latente rasismen i MSM fått oppmerksomhet utover Karelens grenser – ikke bare i hovedstaden Helsinki, men også engelskspråklige land.

Det finske språkrådet kaller navnet «fullstendig nedsettende», og påpeker at offentlige kart ikke får inneholde rasistiske navn. Nå skal navnet Negerøya erstattes av Seppanen, som øya het før MSM-journalistene fikk sin festlige navneidé.

Til journalistenes forsvar prøvde de allerede i fjor å endre Neekerisaari til Uutiset, som betyr nyheter. Men da satte Språkrådet foten ned, og viste til at Negerøya er et kjent og innarbeidet navn hos lokalbefolkningen. Dette skriver RT.com.

Lagets leder Taru Vaananen forklarer til statskanalen YLE at Negerøya kommer av den tradisjonelle bransjetermen bladneger. Med andre ord var navnet en selvironisk referanse til trykksverten som fortidens journalister ofte både hadde ansikt og hender fullt av.

annonse

Les også: Krav om navneskifte på bydel i Bergen som er oppkalt etter slavehandler

I Norge bestemmes navnet på matrikkelgårder av Kartverket, som bruker Språkrådet som høringsinstans. Navnet på bruk og boligtomter er det imidlertid eieren selv som avgjør, ifølge Lov om stadnamn fra 1990.

– Eigaren eller festaren kan […] sjølv velje namn og fastsetje skrivemåten av namnet på eit nyoppretta bruk eller eit bruk som ikkje har eit nedervd namn, lyder lovens hovedregel.

Stadnamnlova har ingen uttalte forbud mot diskriminerende eller usmakelige bruksnavn. Imidlertid går det frem av stadnamnforskrifta av 2017 at det ved navnsetting skal «takast omsyn til lokale, nedervde stadnamn og tradisjonelt ordtilfang på staden».

Kartverket driver Sentralt stadnamnregister, som inneholder nåværende og historiske stedsnavn i Fastlands-Norge. Stedsnavn på Svalbard og Jan Mayen reguleres på sin side av Norsk Polarinstitutt, som driver registeret Stadnamn i norske polarområde.

Polarinstituttet har tidligere avslått å endre navnene Negerdalen, Negerfjellet og Negerpynten på Edgeøya, og viser til Norges ansvar for å forvalte Svalbards internasjonale historie, herunder hollandske, engelske, norske og russiske navnekultur, før øygruppen i 1925 kom under norsk overhøyhet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon