Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

Ingrid A. Thommessen, tidligere styreleder i Annette Thommessens Minnefond, sier at ingen er ikke antirasistisk nok. Ingen er antirasist på «feil måte». Det finnes ingen mal på hvordan denne kampen skal føres.

Thommessen har blitt beskyldt for å bevege seg på kanten av rasisme. Hun hadde kritisert påstanden om at alle er rasister. Det er ikke første gang hun har opplevd stempling. Hun synes det er bekymringsfullt at antirasister tar i bruk en slik debatteknikk: Enten er du med oss, eller du er imot.

– Disiplinen minner om AKPs kadervirksomhet, demagogien og slagordenes betydning har gjenoppstått. Stiller du kritiske, enn si nyanserende spørsmål, ja, da er du ikke lenger «en av oss», skriver Ingrid A. Thommessen i VG.

annonse

Les også: Tidligere «antirasist» til angrep på sine egne: – Bevegelsen ligner på en sekt

Hun skriver videre at debatten har vært viktig. Men når den tipper over, som nå, blir den kontraproduktiv, autoritær, demagogisk og ødeleggende. Den splitter der den burde forene, den ødelegger der den kunne ha bygget opp.

Det siste antirasismen trenger er demagogisk skyttergravskrig, mener Thommessen. Denne typen stempling bidrar til at mange ikke tør snakke av frykt. Det å bli kalt rasist er en belastning for de fleste. Det bringer folk til taushet og ødelegger debatten.

Les også: Podkast Ep 34 – Antirasistene spiser sine egne – takk for det

annonse

– Antirasismen mister seg selv når den blir sekterisk. Den står i fare for å destrueres innefra når den blir autoritær, og den mister legitimitet når den blir demagogisk. Ingen er ikke antirasistisk nok. Ingen er antirasist på «feil måte», skriver hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon