Reinen trives godt på Svalbard, ikke minst her i Longyearbyen. Foto: Berit Roald/NTB scanpix
annonse
annonse

Reinen trives godt på Svalbard, og har herunder høy overlevelse og bra tilgang på mat, viser reinsdyrtellingen 2020. Men årets telling gikk nesten skeis på grunn av coronavirus-pandemien.

Hvert år siden 1978 har Norsk Polarinstitutt talt, målt og veid reinsdyr på Brøggerhalvøya ved Ny-Ålesund nordvest på Svalbard. Siden 1994 omfatter tellingen dessuten merking av kalver på Nordenskiöld Land, området hvor Longyearbyen ligger.

Målet har vært å skape en tidsserie med data for å lære av og overvåke bestandens utvikling, herunder helse, alder, overlevelse og seksuell reproduksjon.

annonse

I 2020 skulle svalbardreinen telles for 42. gang. Men på grunn av coronavirus-pandemien gikk årets telling nesten i vasken. Utenlandsk spesialistkompetanse i reinsdyr kunne nemlig ikke komme seg til øygruppen som følge av innstilt trafikk og stengte grenser.

Norsk Polarinstitutts reinsdyrtall er verdens lengstvarende dataserie om reinsdyr, og er både viktige for artsforvaltningen og til bruk i vitenskapelig forskning. Dermed ville avlysning av årets telling ha skapt lakuner i den unike serien.

Redningen ble å rekruttere lokalbefolkningen, herunder forskere fra andre fagområder. To dager tok det å telle dyrene. Nå har reinsdyrforskerne gode nyheter å melde:

annonse

– Vi så en stabil reinsdyrbestand, med en oppgang fra i fjor. Dyrene stod høyt og beitet i fjellet, selv med lite snø i lavlandet. Vi fikk også utført snømålinger, sier forsker Åshild Ønvik Pedersen i en pressemelding.

Foruten Pedersen selv bestod feltarbeiderne av ingeniør Stein Tore Pedersen, veterinær Tone Heide, dyrepleier Kamilla Buran og doktorstudent Larissa T. Beumer.

Fire av seks kalver som ble født i fjor, er fortsatt i live. Videre traff forskerne på et individ som er født i 2004. Det er det nest eldste dyret som Norsk Polarinstitutt har registrert.

De senere årenes temperaturendringer har imidlertid skapt utfordringer for reinen på nordvestkysten, hvis delbestand har minket en tredjedel siden 1990-årene. På Nordenskiöld Land er det derimot blitt varmere og grønnere, noe som gjør at dyrene er mer velfødde. Her har delbestanden nesten firdoblet seg siden 1979.

Svalbardreinen er en underart av Rangifer tarandus, og har Peary-karibuen i Canada som nærmeste slektning. Den tykke pelsen får selv utsultede dyr til å se fete ut, skriver Norsk Polarinstitutt. Svalbard har rundt 22.000 eksemplarer av arten.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon