Sveinung Rotevatn skryter av regjeringens klimapolitikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) skryter av at regjeringens klimapolitikk virker, men så mye som en femtedel av CO2-kuttet i fjor var kun midlertidig hos Equinor.

Miljøminister Rotevatn viser til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som sier at utslippene i Norge gikk ned 3,4 prosent i fjor. De viser også at utslippene på 50,3 millioner tonn i fjor er de laveste utslippene i landet siden 1993. Rotevatn tilskrev dette regjeringens klimapolitikk, ifølge en pressemelding.

En stor del av nedgangen i 2019 tilskrives imdlertid vedlikehold på raffineriet i Mongstad som ble stengt ned av Equinor under denne perioden.

annonse

Talsperson for prosessering i Equinor, Eskil Eriksen, bekrefter at utslippene vil gå opp når anlegget åpner igjen.

– Stansen av krakkeranlegget utgjorde en reduksjon på ca. 330.000 tonn CO2 sammenlignet med normal produksjon fra dette anlegget, sier han. Denne mengden tilsvarer 19 prosent av det samlede norske utslippskuttet i fjor.

Rotevatn sier at dette ikke er uvanlig.

annonse

– Det er helt normalt. Sånn sett er ikke den enkelte utslippskilden så interessant. Det interessante er summen, og summen er en betydelig nedgang i klimagassutslipp, sier Rotevatn.

Både SVs stortingsrepresentant, Lars Haltbrekken, og Miljøpartiet De Grønnes leder, Une Bastholm, reagerer på Rotevatns gladnyhet. De mener Rotevatn skryter på regjeringen utslippskutt som ikke er reelle og varige.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon