Makvan Kasheikal, partileder i Demokratene. Foto: Skjermbilde fra YouTube.
annonse
annonse

I forrige uke kunne vi lese i Dagens Næringsliv at mannen som ledet Equinors USA-fiasko, Bill Maloney, ble belønnet med en rekordbonus.

I følge Equinors egen årsrapport utbetalte Statoil (nå Equinor) Bill Maloney en total lønn på 14,4 millioner kroner for hans syv siste måneder i Statoil.

«Kun én annen i konsernledelsen kunne toppe det – strategidirektør John Knight med hovedbase i London fikk totalt 16,9 millioner – men jobbet i motsetning til Maloney hele året», skriver nettavisen E24no. Alt dette under dagens konsernsjef Eldar Sætres ledelse.

annonse

Bortimot 200 milliarder norske kroner kostet USA-floppen det statskontrollerte selskapet, og da blir en bonus- og belønningsordning absurd.  Riktignok har Equinor etter påtrykk fra media uttalt at noe av bonusutbetalingen er tilbakebetalt uten at selskapet vil gå inn på hvor mye.

Equinor forsøker således å hemmeligholde godtgjørelsen til ledende ansatte, noe som strider mot stortingsmeldingen om statlig eierskap: Allmennaksjeselskaper skal etter loven legge fram sin lederlønnserklæring på generalforsamlingen.

Les også: Gjør en forskjell i kampen mot slaveri

annonse

Det kunne være skrevet mye om Equinor og ledelsen som bader i høye lønninger og bonuser, samtidig som konsernledelsen varsler om innstramninger og stillingskutt for ansatte.  Og kanskje bør vi i fremtiden satse mer på norsk sokkel framfor og «kaste bort penger i utlandet».

– Skal det gjøres store investeringer ute, må de bygge på det vi er gode på – offshore utbygging og drift. Vår virksomhet på norsk sokkel har klart å levere også gjennom oljenedturer. Norsk sokkel er ryggraden i Equinor og har gjort at selskapet er så solid som det er. Men det viser seg ikke i hvem av konserndirektørene som har stukket av med de feteste bonusene, sier konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige til E24. Og her er det lett å være enig med fagbevegelsen.

Ledere i norske statseide skal ikke berike seg med fellesskapets midler. Derfor må regjerningen instruere de som sitter i styret i disse bedriftene å stoppe sløsingen med offentlig midler gjennom å bevilge lederne latterlige bonusordninger, ubegripelige sluttpakker og uforståelige etterlønninger.

Nok er nok!

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon