Al-Hol leiren i Syria. (Foto av Delil SOULEIMAN / AFP)
annonse
annonse

De norske kvinnene som oppholder seg i fangeleirer i de kurdiskstyrte områdene nord i Syria, risikerer dødsstraff.

HRS skriver at Assad-regjeringen snart vil ta over kontrollen områdene nord i Syria. Forhandlingene mellom Damaskus og den kurdiske-dominerte SDF militsen pågår, og forventes å bli avsluttet til høsten. Forhandlingene er sentrert rundt hvilke vilkår for overtakelse som skal gjelde.

Hvis Assad-regimet tar over området hvor den beryktede al-Hol-leiren og andre fangeleirer befinner seg, risikerer flere av de IS-affilierte personene som oppholder seg der dødsstraff, inkludert flere norske kvinner.

annonse

7 kvinner fra Norge med barn

I leirene nord i Syria befinner det seg for øyeblikket 7 kvinner fra Norge og deres barn, inkludert: Aisha Shazadi Kausar (29) fra Bærum med ett barn; en kvinne (22) fra Bærum med ett barn; en kvinne (26) fra Bærum med to barn; en barnløs kvinne (33) fra Levanger; og en russisk kvinne med norsk oppholdstillatelse, som har tre barn.

Les også: Fengslet tyrkisk IS-terrorist i Syria: – Jeg vil dra til et sted med frihet, som Europa

annonse

Det er ikke kjent om det befinner seg menn med norsk tilknytning i fangeleirene i det tidligere IS-kalifatet.

Frykt

Tanken på at det syriske regimet kan ta kontroll over fangeleirene som i dag er kontrollert av kurdere, skaper frykt blant de innsatte. Mange IS-kvinner frykter for sine liv.

– En amerikansk diplomat informerte amerikanske IS-kvinner i en av leirene at det syriske regimet er i ferd med å ta over kontrollen i de områdene der leirene ligger, forteller to kvinner i en av leirene til den svenske avisen Expressen.

– Havner vi i regimets fengsler er vi dødsdømte. Det kommer til å bli slutten for oss, sier en svenske.

Syrisk land

annonse

Den syriske regjeringen er klar på at den har suvereniteten til å gjøre som den vil med personene som oppholder seg i leiren.

– Det er vårt land og de er våre borgere, sier Ahmad Mounir, den syriske regjeringens spesialrådgiver til Expressen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon