Halden 20200626. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn tar første spadetak på utgravingen av Gjellestadskipet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) innledet utgravningen av Gjellestadskipet i Halden kommune fredag.

Det er over 100 år siden et skip fra vikingtiden sist ble utgravd i Norge, og det vil ta rundt fem måneder før arkeologene er ferdig med arbeidet, ifølge NTB.

Restene av vikingskipet ble funnet i 2018 på gården Jellestad som ligger utenfor Halden. Funnet blir omtalt som at av de mest oppsiktsvekkende arkeologiske funn i Norge i etterkrigstiden.

annonse

Skipet er omtrent like stort som Gokstadskipet og Osebergskipet. Restene av skipet antyder at det kan ha vært mellom 23 og 24 meter langt i sin opprinnelige tilstand.

– Gjellestadskipet er et funn av enestående nasjonal og internasjonal betydning, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Gjellestadskipet er blitt datert, og det kan tidligst ha blitt bygget i år 733 e. Kr., men er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon