Sara Khan leder britenes Commission for Countering Extremism. Hun mener Black Lives Matter-bevegelsen utnyttes av høyreekstreme grupper. Foto: Ken McKay/ ITV/REX
annonse
annonse

Sara Khan er britenes første kommisjonær for anti-ekstremisme. Hun advarer mot en eksplosjon av hat online etter drapet på George Floyd.

Khan mener at drapet på Floyd har blitt utnyttet av ytre høyre-grupper som ønsker å fremme hvit overlegenhet.

De promoterer rasistiske og ekstremistiske narrativer, ogh oppmuntrer og egger til hat. Enkelte aktører på ytre høyre hevder at Black Lives Matter er en krig mot alle hvite mennesker, sier Khan ifølge The Guardian.

annonse

Avisen nevner Jake Hepple, Burnley-supporteren som mistet jobben etter et stunt med et flybanner med teksten White Lives Matter Burnley.

Les også: Burnley-fan bak White Lives Matter-banner har fått sparken

Khan hevder at ekstremismen online er en økende trussel og må adresseres raskt:

annonse

– Hatet i vårt land har blitt spredd via det digitale rommet og vi må gjøre mye mer enn vi gjør nå. Hvordan er det mulig at slikt materiale er så lett tilgjengelig? Jeg må klype meg i armen og spørre meg selv: «Er dette det 21ste århundret?»

Høyreekstreme ekstremister har dessuten utnyttet coronakrisen til å spre konspirasjonsteorier, mange av disse med islamofobisk og antisemittisk innhold, hevder Khan. Den økonomiske krisen vil bare forverre situasjonen.

– Det vil bli mye sinne og misnøye, og ekstremister vil utnytte dette, sier Khan.

En løsning kan være tiltak mot spredning av giftig materiale via internett.

– For hver dag vi mangler en effektiv strategi mot ekstremisme, vil vi se mennesker bli radikalisert og rekruttert.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon