Marianne Marthinsen (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Marianne Marthinsen (Ap) har fått en åpenbaring: Kinesere vil ikke nødvendigvis bli som oss.

Marthinsen representerer Arbeiderpartiet (Ap) på Stortinget, og ble av mange sett på som en kommende stjerne i politikken. Hun har blant annet vært nevnt som en mulig finansminister hvis Støre skulle bli statsminister etter valget 2021.

Derfor ble mange overrasket da hun tidligere i år varslet at hun trekker seg fra politikken, på grunn av «interne forhold», etter denne stortingsperioden.

annonse

I en interessant kronikk i Aftenposten forteller den avtroppende stortingsrepresentanten at hun har mistet sin barnetro. Hun snakker ikke om religion, men troen på det vestlige samfunnenes overlegenhet, og dogmet om at økonomisk vekst automatisk vil føre til mer demokrati og mer frihet.

Hun tar utgangspunkt i en samtale med en kinesisk student, som absolutt ikke ville studere i USA:

– Det er altfor farlig, sa hun. – Ville du sendt barna dine dit? Skoleskytinger, drap på åpen gate, en politisk ledelse som er helt ustabil.

Marthinsen regner seg selv som første generasjon av ungdom som vokste opp i «et post-kald-krig-samfunn, hvor alle trodde at den åpne, liberale samfunnsmodellen hadde seiret én gang for alle. Fukuyama erklærte slutten på historien og ble verdensberømt.»

annonse

Den grunnleggende forutsetningen var at alle land i verden er på en slags reise, og målet er å bli som oss. Våre samfunn var både sosiale og moralske forbilder.

– De som levde under andre regimer, drømte i smug om Coca-Cola, Levis-jeans, Hollywood og demokratiske valg. I den grad stakkarene visste noe særlig om vår fantastiske, frie verden i det hele tatt.

Les også: Ap-politiker har sett seg lei på skråsikkerheten

Kina går sin egen vei

Men nå forstår Marthinsen at de unge kinesere ikke ønsker å bli som oss. Kina har «definert sin egen utviklingsmodell. Kina går sin egen vei.» Og demokrati er ikke en del av historien. Målet er ikke frihet og demokrati, men stabilitet og utvikling. Og Kinas innflytelse øker som følge av at USA har abdisert fra den globale ledertronen.

annonse

Kina allierer seg med EU i de globale klimaforhandlingene og støtter opp om arbeidet med WTO-reform i en tid hvor USA har sendt organisasjonen ned i knestående, skriver Marthinsen. Mens den vestlige verden ledes av en klovn.

Marthinsen avslutter:

– Innflytelsen Kina oppnår med dette, er ikke bare økonomisk. Den er også moralsk og kulturell. Denne utviklingen har pågått lenge. Men kinesiske politikere som peker mot Vesten og spør både egen befolkning og andre lands ledere: «Vil dere virkelig bli som dem?» har de siste årene blitt forsynt med bedre argumenter.

– Det er langt på vei Vestens egen feil. Og det ærlige svaret på om jeg har lyst til å sende egne barn alene til USA akkurat nå: – Nei.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon