En ny dansk studie på vegne av fagforeningen for fotballspillere i Storbritannia viser funn av raseskjevhet blant europeiske fotballkommentatorer. (AP Photo/Daniel Leal-Olivas, Pool / NTB scanpix)
annonse
annonse

Fotballkommentatorer trekker oftere fram hvite spilleres intelligens enn mørkhudede. Den engelske spillerforeningen ønsker økt bevissthet rundt temaet.

En dansk studie så nærmere på 80 fotballkamper i toppdivisjonene i England, Italia, Spania og Frankrike. De analyserte 2073 uttalelser fra kringkastere i land som England, USA og Canada.

– For å møte den reelle virkningen av strukturell rasisme, må vi erkjenne og ta for oss rasemessige skjevheter. Denne studien viser en tydelig skjevhet i hvordan vi beskriver ferdighetene til fotballspillere basert på deres hudfarge, sier Jason Lee i PFA.

annonse
Omtale av intelligens

Hvite fotballspillere får oftere ros for sin intelligens, mens  mørkhudede spillere oftere får kritikk for sin mangel på intelligens, hevder studien. Funnene forteller også at kommentatorene var omtrent sju ganger mer sannsynlig til å snakke om en mørkhudet spiller i forbindelse med styrke, og tre ganger mer sannsynlig å omtale en mørk spiller som rask.

– Kommentatorer er med på å forme oppfatningen vår av hver enkelt spiller, sier Lee.

Ønsker bevissthet

PFA ønsker at medieorganisasjoner skal gi opplæring om ubevisste raseskjevheter til medarbeiderne sine.

– Når du spiller fotball, og noen maler et bilde av deg som mektig, rask og aggressiv, og sier at det er gode egenskaper å ha – men samtidig sier at du ikke er flittig, intelligent og kreativ, er ikke det den rette terminologien å bruke, sier Lee.

annonse

– Hvis du fortsetter å stigmatisere folk på denne måten, hvordan skal denne idrettsutøveren gå fra fotballbanen til å bli tatt seriøst som trener, manager eller være i en annen maktposisjon? spør Lee.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon